Mere end bare selfies: Hele verdens fotoalbum fylder fem år

16x9
Selfien er blevet et kendt begreb, efter Instagram har gjort billeddeling lettere og mere populært end nogensinde før. Selv de største stjerner - her fra Oscar-uddelingerne i 2014 - gør det. Foto: Scanpix

Tirsdag er det fem år siden, at smartphonebrugere verden over første gang kunne downloade app'en, der siden er blevet et af de mest brugte sociale med

Tirsdag er det fem år siden, at smartphonebrugere verden over første gang kunne downloade app'en, der siden er blevet et af de mest brugte sociale medier overhovedet.

Instagram har i dag 400 millioner aktive brugere verden over, der deler ud af egne billeder og tjekker andres ud. 80 millioner insta-øjeblikke kommer på hver eneste dag.

Begyndte med halvdårligt billede
Det første billede på siden var dog et uheld, fortæller Kevin Systrom, der byggede appen sammen med sin kompagnon Mike Krieger.

- Jeg var i Mexico med min forlovede, Nicole, fortæller Kevin Systrom til Vanity Fair.

- Det første filter, vi byggede, var X Pro II, som stadig eksisterer i appen i dag, og jeg testede det, da vi var ude og spise ved en lille taco-bod, og der var en omstrejfende hund. Det var grundlæggende et billede af Nicoles fod og en hund og underlaget. Hvis jeg havde vidst, at det ville blive det første billede på Instagram, ville jeg nok have gjort mig lidt mere umage.

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Siden det kiksede hundebillede er det dog gået meget godt for Systrom og hans makker.

Et par måneder efter Systrom havde lagt billedet på sin test-version af Instagram, blev appen lagt ud til download for alle. På den første dag, 6. oktober 2010, nåede den 25.000 downloads. I 2012 solgte de Instagram til Facebook for det, der svarer til 5,8 milliarder kroner.

I Danmark er vi også begejstrede for Instagram. Ni procent af alle danskere over 12 år bruger appen hver dag.

Her på siden har vi samlet fem virale øjeblikke, fem vaner du fik med Instagram og de fem største profiler efter fem år med appen.

Fem virale Instagram-højdepunkter

A post shared by Kendall (@kendalljenner) on

Kendall Jenners billede med håret formet som små hjerter er det mest likede billede i Instagrams historie. 3,1 millioner mennesker har givet billedet et klik på det lille hjerte.

Kim Kardashian og Kanye Wests bryllup var en kæmpe begivenhed - også på Instagram, hvor mange følger hele Kardashian-familien. Kim Kardashian er den næstmest fulgte person på det sociale medie med over 48 millioner følgere - Kendall og Kylie Jenner fra samme familie er nummer syv og otte på verdenslisten.

A post shared by Ellen (@theellenshow) on

Ved en søgning på "the selfie that broke the internet" kommer billedet, som skuespilleren Bradley Cooper tog ved Oscar-uddelingen i marts 2014 - en selfie med et uhørt antal mega-stjerner.

Som nævnt: Kim Kardashian er stor på Instagram. Og da hun lagde et billede af sin bagdel op, åbnede hun for en helt ny trend; "booty-selfies" eller #belfie.

A post shared by Barack Obama (@barackobama) on

Når selveste USA's præsident, Barack Obama, skal fejre sin 21 års bryllupsdag, gør han det ved hjælp af Instagram.

Fem vaner du pludselig fik med Instagram

Selfien

Smil – til dig selv!
Selfies kom for alvor på tapetet, da Instagram-app’en blev hvermands-eje. Og The Ellen Shows gruppe-selfie er langt fra det eneste selfie, der er gået viralt. De største profiler benytter sig hyppigt af selfies og Kim Kardashians ”Belfie” af sin bagdel indledte en ny ”bagdels-selfie-æra".

#nofilter

Den smukke solnedgang, selfien uden makeup eller den perfekte bygning på en sommerdag.
Evnen til at tage det gode og filterløse billede trender som aldrig før. Det er blæret at dele et billede, hvor du ikke har haft brug for et filter for at gøre det like-værdigt.

#latergram og TBT (Throw Back To/Thursday)

Du fik taget lidt for mange (alt for gode) billeder til festen i går, men du kan heldigvis stadig nå at dele dem! Og barndomsbilledet eller billedet fra teenage-fødselsdagen med kikset retro tøj kan sagtens deles, så længe du smider et #tbt i enden af det.

#fashion og #fitlife

Lige fået nyt tøj? Dét skal da på Instagram! Fået nye løbesko, fordi de gamle blev slidt op? Det skal deles!
Mode- og Fitnessbloggerne lever i høj grad på Instagram, men også helt almindelige Instagrambrugere benytter sig af et full-size-selfie med dagens outfit eller et snapshot i træningscentret med sved på panden.

#instafood

Hvis du har Instagram, så er det sjældent, at du spiser et måltid, der ser pænt ud på tallerkenen, uden at det liiiige bliver smidt op i din Instagram-app.

1. Taylor Swift (@taylorswift) 49,5 mio. følgere

2. Kim Kardashian (@kimkardashian) 48 mio. følgere

3. Beyoncé (@beyonce) 47,2 mio. følgere

4. Selena Gomez (@selenagomez) 45,9 mio. følgere

5. Ariana Grande (@arianagrande) 44,6 mio. følgere