Farlig Facebook-nyhed: Har du set den skal du advare dine venner

Det ligner en nyhed om en grusom sygdom, som en af dine venner har delt på Facebook.

Det ligner en nyhed om en grusom sygdom, som en af dine venner har delt på Facebook. Måske ser det endda ud til, at nyheden er skrevet af TV 2 eller et andet dansk medie. Men der er god grund til at tænde alle advarselslamper, hvis du ser det.

Nyheden med overskriften 'Eksotisk sygdom breder hele Europa, er det en besættelse af mange mennesker ...' er nemlig ikke en artikel på fx tv2.dk, som det ellers kan se ud som om. Linket sender dig videre til det, der ligner en Facebook-login-side - og beder derfor om dit brugernavn og kodeord.

Udfylder du dette, giver du bagmændene adgang til din Facebook-profil - og pludselig kan det dig, der linker til den falske artikel, forklarer it-sikkerhedsekspert hos CSIS Peter Kruse til TV 2.

Sådan ser det falske link ud på Facebook.
Sådan ser det falske link ud på Facebook.

- Har man indtastet sine brugeroplysninger på den falske login-side, så skal man skynde sig at ændre sit kodeord til Facebook. Og ser man, at en ven har delt linket på Facebook, er det fordi vennen har indtastet oplysningerne - og dermed givet banditterne adgang til deres profil.

- Så det er en god ide at ringe til vennen og fortælle, at personen straks skal skifte kodeord. For nu er det dette link, der blev delt, senere bliver det sikkert andre og værre links, som bagmændene lægger op via profilen.

Peter Kruse kalder arbejdet bag de falske links særligt snedige, fordi de umiddelbart ser ud til at pege mod danske mediesider, og derfor ikke ser farlige ud.

Det gør de, fordi bagmændene kan se, at brugeren er dansk - og derfor ved, at linket, som brugerens venner ser, skal se dansk ud. Derfor kan det altså se ud som om, at TV 2 står bag den falske artikel - og ikke en udenlandsk side.

Er du så nysgerrig, at du bliver nødt til at vide, hvad der er baggrunden for den tilsyneladende syge hånd, som den falske artikel ser ud til at omhandle, kan du se den i denne Youtube-video. Her fortæller en ung kvinde, hvordan hun ved hjælp af sminke har fået sin hånd til at se sådan ud.

Peter Kruse opfordrer samtidig til, at man skifter til en såkaldt to-trins-verifikation ved login. Det gør det meget sværere at snyde sig ind på din Facebook-profil. Hvordan man gør det, kan du se i videoen over denne artikel.