Tryg: Ældre danskere kommer ikke uden om velfærdsforsikringer

Det største danske forsikringsselskab siger nu, at fremtidens ældrevelfærd ikke vil hænge sammen uden private forsikringer.

Danmarks største forsikringsselskab Tryg melder mandag ud, at der ikke er nogen vej udenom private velfærdsforsikringer i fremtiden.

- Der er en massiv underfinansiering i det offentlige system. Der er flere og flere, der har brug for hjælp, og der er simpelthen ikke hænder til at give den hjælp. I stedet for at stikke hovedet i sandet og fornægte problemet, tror jeg, det er vigtigt at genskabe trygheden, siger koncernchef Morten Hübbe.

Mandag gik han i et interview i Berlingske i rette med de politikere, der efter Hübbes mening foregøgler befolkningen, at det offentlige magter at drage omsorg for den stigende ældrebefolkning.

Han henviser til, at der i løbet af de næste ti år vil komme 60 procent flere danskere over 80 år.

På den baggrund mener han ikke, der er nogen vej uden private velfærdsforsikringer – på samme måde, som danskerne har taget private sundhedsforsikringer til sig.

- Det optimale er en 100 procent offentlig model. Men den offentlige model hænger ikke sammen, og så må vi opfinde nye modeller.

- Nu er der næsten to millioner mennesker, der har en privat sundhedsforsikring. Det er gode eksempler på, at vi i Danmark kan finde bæredygtige modeller, hvor der er en primær, offentlig løsning og et godt privat supplement, der tager noget af trykket af det offentlige system, siger Morten Hübbe til TV 2.

'En falliterklæring'

Tanken om, at der skal en privat forsikring til, før en pensionist er sikret et vist antal bade om ugen, er dog ikke populær.

Ældresagen kalder tanken for en falliterklæring:

- Jeg frygter for de ældre, at de får beskåret deres nuværende hjemmepleje fra kommunens side. Jeg frygter, at det kun er ældre med meget store indkomster, der har mulighed for at betale for en sådan ordning, og alle de andre bliver efterladt på perronen. At dem der har penge, klarer sig selv, og fanden tager den sidste, siger direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup.

Det optimale er en 100 procent offentlig model. Men den offentlige model hænger ikke sammen, og så må vi opfinde nye modeller.

Morten Hübbe, koncernchef i forsikringsselskabet Tryg

Den frygt deler Morten Hübbe dog ikke.

- Hvis man tænker tilbage til dengang, de første sundhedsforsikringer blev indført, så talte man om, at det var en ordning for de rige direktører i Hellerup. Men nu har 46 procent af de faglærte og ufaglærte en sundhedsordning, siger han.

Andre tænker samme tanker

Landets andre store forsikringsselskaber er enige i, at det bliver et område, man kommer til at forholde sig til i fremtiden.

Hos Topdanmark er man enig i, at en form for privat velfærdsforsikring vil komme engang i fremtiden.

Men hvornår det sker, og hvilken form en sådan forsikring skal have, tør man ikke sige noget sikkert om. 

- Vi sidder ikke konkret og regner på det endnu, siger kommunikationschef hos Topdanmark Jens Langergaard til TV 2.

En af udfordringerne ved en privat velfærdsforsikring, der eksempelvis sikrer den forsikrede et vist antal bade om ugen, er, at næsten alle forsikrede vil benytte sig af ydelsen.

Til sammenligning giver en privat sundhedsforsikring for eksempel adgang til kiropraktor-behandling, hvis den forsikrede får brug for det. Men centralt i selve forsikringstanken er, at det kun er et mindretal, der får brug for det.

- En privat velfærdsforsikring bliver noget andet og mere end forsikring. Hvis det er på basis af to bade hver uge for eksempel, så vil der være meget høj brug af det. Enten skal man tegne sådan en forsikring meget tidligt, eller også bliver præmien dyr, siger Jens Langergaard.

Adgang til boligformer

Derfor forestiller Topdanmark sig mere, at fremtidens velfærdsforsikringer kan komme til at handle om mere overordnede rettigheder.

- For eksempel, at man gennem en forsikring får adgang til at flytte ind i bestemte boligformer med særlige tilbud, vurderer han.

Hos Alm. Brand siger kommunikationsafdelingen, at det er et emne, man har diskuteret længe.

Selskabet har dog samtidigt ikke noget konkret udspil på vej på dette område.