Ældre mand overførte 175.500 for meget for brugt bil - forhandler tog imod

16x9
Rikke Hansen og onklens 14-årige Chevrolet Tacuma 2,0, der endte med at koste ham 195.000 kroner. Foto: Privat foto

Et nul for meget i bankoverførslen kom til at koste Gunnar Lerche dyrt. Sagen er meldt til politiet.

Da 75-årige Gunnar Lerche skulle overføre 19.500 kroner for sin nye bil, en brugt Chevrolet 2.0, til Damhus Biler i Helsinge, fumlede han på fingrene.

Ved en fejl kom han til at sætte nul for meget. Det resulterede i, at bilen kom til at koste ham 195.000 – altså 175.500 kroner for meget.

I stedet for at overføre pengene tilbage valgte bilforhandleren at holde mund om fejlen og forsøgte samtidig at snyde Gunnar Lerche med en forfalsket købskontrakt, skriver Netavisen Gribskov, som har fulgt sagen nøje.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Gunnar Lerche selv, da han lider af et hørehandicap. I stedet står hans niece Rikke Louise Hansen frem og fortæller på vegne af sin onkel, at han er meget rystet over sagen. 

- Han havde følt sig så tryg, da han havde handlet med dem, siger hun.

Episoden er nu blevet meldt til politiet, der sammen med Anklagenævnet og FDM arbejder for, at Gunnar Lerche kan få sine tabte penge tilbage igen.

Det kom bag os, at nogen kunne snyde på den her måde

Rikke Hansen 

Et nul for meget

Sagen startede i januar, da den 75-årige herre havde udset sig en brugt, sort Chevrolet Tacuma 2,0 fra 2005 fra Damhus Biler på internettet.

En formiddag tog Gunnar Lerche derfor op til bilforhandleren for at købe bilen. Slutsedlen blev underskrevet med det aftalte beløb, og herefter valgte han at overføre pengene med det samme – men med et nul for meget på bankoverførslen.

Bilforhandleren opdagede ifølge Rikke Louise Hansen fejlen senere samme dag, og de tog hurtigt kontakt til Gunnar Lerche. De ville have ham til at skrive under på en ny slutseddel, da de påstod, at der var fejl i oplysningerne på kilometertallet, forklarer niecen.

Annoncen med den 14 år gamle Chevrolet Tacuma på bilhandel.dk.
Annoncen med den 14 år gamle Chevrolet Tacuma på bilhandel.dk. Foto: Privat

Dækker beløbet med hænderne

Sælgeren dukkede om aftenen op på Gunnars parkeringsplads for at udveksle den nye slutseddel ude i mørket, fortæller Rikke Louise Hansen. Ifølge hendes forklaring forsøgte sælgeren diskret at dække beløbet med hænderne, mens han skrev under. Bagefter tog han både den nye og gamle slutseddel med sig igen.

- Det kom bag os, at nogen kunne snyde på den her måde. Især når det er en bilforhandler. Der er ikke noget, der kan skade en forretning som dårlig omtale, siger Rikke Louise Hansen.

På slutsedlen stod heller ikke CVR-nummeret på Damhus Biler ApS, men derimod et andet firma kaldet Damhus Invest ApS, der nu er konkursramt.

Der er nu tre biler af samme model til salg på bilbasen.dk. Ingen af bilerne er i nærheden af den pris, som Damhus Biler forsøgte at få Gunnar Lerche til at betale.
Der er nu tre biler af samme model til salg på bilbasen.dk. Ingen af bilerne er i nærheden af den pris, som Damhus Biler forsøgte at få Gunnar Lerche til at betale. Foto: bilbasen.dk

Da Gunnar kom ind i sin bolig igen, så han godt, at de havde ændret beløbet på slutsedlen til 195.000 kroner. Han tænkte, at det var en fejl fra deres side, og dernæst skænkede han det ikke yderligere en tanke, før de mange tusinde kroner senere blev trukket fra hans konto, forklarer Rikke Louise Hansen.

- Han tog derop næste dag og forholdt sælgeren slutsedlen. Men her fik han svaret, at de aldrig ville sælge en bil til så lav en pris som 19.500 kroner.

En bilmodel fra 2005, der til nypris ville koste op mod 226.000 kroner.

Et fejlkøb

Gunnar Lerche ærgrer sig stadig over det fejlagtige køb, og lige da det var sket, kunne han ”næsten ikke holde ud at kigge på bilen”, lyder det fra Rikke Hansen:

- Han havde under ingen omstændigheder lyst til at beholde bilen. Men han har jo brug for en bil.

I slutsedlen lød det også, at bilen både skulle have registreret nummerplade og være nysynet. Men sådan var det ikke, forklarer Rikke Louise Hansen og uddyber, at ”bilen slet ikke var ansvarlig at køre i”. Ifølge hende måtte en mekaniker klargøre bilen for 7000 kroner.

Bilforhandler: Sket en fejl

Så skriver vi under, og så er det problem ude af verden

Jovica Zurz

Tidligere har indehaveren af Damhus Biler, Jovica Zurz, afvist, at Gunnar Lerche skulle være blevet snydt. Til netavisen Gribskov har han sagt, at han bevidst ”forlangte 195.000, og han (Gunnar red.) hoppede på den”.

I en senere artikel kaldte Jovica Zurz sin forretning for ”ødelagt” på grund af episoden, og han fortalte, at medarbejderen, der solgte bilen til Gunnar Lerche, var blevet politianmeldt for bedrageri, fordi han var rendt med pengene.

- Sådan noget svineri har jeg aldrig været med til. Min sælger har snydt mig og stjålet 195.000 kroner, sagde Jovica Zurz til netavisen Gribskov.

Overfor TV 2 erkender Jovica Zurz torsdag aften, at der er sket en fejl med Gunnar Lerches handel.

- Vi er villige til at betale pengene tilbage til Gunnar. Vi er jo ikke ude på at snyde ham, siger han og uddyber, at medarbejderen, der solgte bilen, er blevet fyret.

Ifølge Jovica Zurz har Damhus Biler efter ti år i branchen ”styr på tingene”. Efter sagsanlægget afventer firmaet blot en police fra Rikke Louise Hansen og onklen.

- Så skriver vi under, og så er det problem ude af verden, tilføjer han.

Tør ikke håbe

Hos Rikke Louise Hansen og hendes onkel venter de med at glæde sig over, at bilforhandleren har ombestemt sig.

De 175.500 kroner er nemlig endnu ikke landet på 75-årige Gunnar Lerches konto. Rikke Louise Hansen håber på sin onkels vegne, at de snart går ind, så han kan få ro på igen.

- Jeg tør ikke at håbe på det, før pengene står på kontoen, siger hun.