28-årig drikker Red Bull i stedet for vand - her er bivirkningerne

Salget af energidrik er steget voldsomt de senere år, men man bør ikke indtage mere end de officielle anbefalinger, lyder det fra to eksperter.

I videoen herover ser du Emil Jean Pedersen aka 'Doddy'.

28 år, fynbo, lastbilchauffør. Og så drikker han energidrik, som var det postevand. På en dag kan han sætte op til otte af de koffeinholdige og sukkersøde Red Bull til livs.

Han synes ikke selv, han mærker problemer, selvom han dagligt indtager langt mere koffein og sukker, end Fødevarestyrelsen anbefaler.

- Jeg har ikke oplevet at få dårlig mave, hjertebanken eller irritation, som mange siger, de får, siger han.

Emil Jean Pedersen er lastbilchauffør og drikker mellem fire og otte Red Bull om dagen.
Emil Jean Pedersen er lastbilchauffør og drikker mellem fire og otte Red Bull om dagen. Foto: TV 2 Echo

Fødevarestyrelsens energidrik-anbefalinger

  • Voksne bør ikke indtage mere end 400mg koffein om dagen. Det svarer til cirka fire kopper kaffe eller to halvliters energidrik.
  • Børn og unge under 18 år frarådes at drikke koffeinholdige drikke, da det kan føre til uro, irritabilitet, nervøsitet og angst.
  • Gravide og ammende bør begrænse indtag af energidrik og te og bør maksimalt drikke tre kopper kaffe om dagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Salget steget eksplosivt

Og han er ikke den eneste, der er glad for de opkvikkende drikke.

Energidrikke er rasende populære. På seks år, fra 2010 til 2016, steg salget af energidrikke i Danmark fra fire millioner liter om året til 16 millioner liter om året. Det viser en analyse fra Euromonitor, der også spår, at salget i 2012 vil være steget til 25 millioner liter. 

Energidrik har i dag samme status, som sodavand havde tidligere

Jeppe Matthiessen, DTU

Jeppe Mathiessen, seniorrådgiver hos Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring ved DTU Fødevareinstituttet, kalder stigningen for "eksplosiv" og siger:

- Energidrik har i dag samme status, som sodavand havde tidligere.

En undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet lavede i 2014, viste, at det særligt er unge drenge og mænd op til 26 år, der har et stort forbrug af de opkvikkende drikke.

square to 16x9

Det bekymrer Jeppe Matthiessen, at det netop er børn og unge, der har taget energidrik til sig.

- Noget af det bekymrende i forhold til kaffe, som typisk er danskernes hovedkilde til koffein, er, at energidrikke er kolde og kan drikkes hurtigere. På den måde er energidrik en rigtig skidt ting. Især for børn og unge, fordi de kan tåle mindre koffein på grund af deres lave kropsvægt, og fordi de ikke i samme grad som voksne er tilvænnet et højt koffeinindtag.

En lang række bivirkninger

Der er blevet påvist en lang række bivirkninger ved energidrik. Hvis man drikker store mængder, kan man opleve bivirkninger som hjertebanken, nervøsitet, søvnbesvær og angst.

Børn og unge er mere følsomme over for koffein, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen helt, at man holder sig fra koffeinholdige drikke, indtil man er fyldt 18.

Bivirkninger ved energidrik

  • En undersøgelse af DTU Fødevareinstituttet fra 2014 viste, at 42 procent af forbrugere af energidrik har oplevet bivirkninger. De hyppigste bivirkninger er søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.
  • Internationale undersøgelser har også kædet indtag af energidrik sammen med hjerte- og blodtryksproblemer.
  • Energidrik har ofte et højt sukkerindhold, og derfor udgør et stort forbrug også en risiko for fedme og type 2-diabetes.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, ANSES

Jeppe Matthiessen peger på, at det ikke kun er koffeinen i energidrik, der kan være sundhedsskadelig.

- Vi står over for en fedmeepidemi. I forbindelse med energidrikke er fokus primært på koffeinindholdet. Men der er også andre grunde til, at energidrik er skidt. Mange af dem indeholder mere sukker og flere tomme kulhydrater end en sodavand, siger han.

Pas på overforbrug

Men er de sukkerholdige tørstslukkere direkte farlige?

Der har de senere år været flere episoder, hvor børn og unge fra både USA, Sverige og Norge er blevet indlagt med alvorlige symptomer efter at have drukket betydelige mængder energidrik.

De høje indtag af energidrik kan føre til forstyrret hjerterytme eller hjerteflimmer. Og det kan føre i værste fald til hjertestop hos prædisponerede personer

Jeppe Matthiessen, DTU

I 2014 kollapsede en 14-årig norsk dreng, efter at have drukket fire liter energidrik. Han fik nyresvigt, lå i koma og måtte senere behandles for forhøjet blodtryk. Lægerne kædede senere episoden sammen med de store mængder energidrik.

Jeppe Matthiessen mener, at nogle mennesker kan udsætte sig selv for fare, hvis de har et overforbrug.

- De høje indtag af energidrik kan føre til forstyrret hjerterytme eller hjerteflimmer. Og det kan føre i værste fald til hjertestop hos prædisponerede personer. Der er genetiske forskelle på, hvor hurtigt man nedbryder koffein.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at voksne, der ellers er sunde og raske, tager skade af et moderat forbrug af energidrik, siger Natasha Selberg, ernæringskonsulent hos Hjerteforeningen.

- Men ved meget høje mængder over længere tid vil man kunne opleve nogle mere alvorlige bivirkninger, hvis man har en ikke-kendt hjertesygdom eller forhøjet blodtryk i forvejen, siger hun.

I princippet er energidrik i store mængder til børn og unge et sundhedseksperiment, da vi ikke kender de skadelige konsekvenser godt nok

Natasha Selberg, Hjerteforeningen

Blandt disse personer vil nogle føle hjertebanken, trykken for brystet og smerter i brystet, og det er her, det er særlig farligt, og man skal være ekstra påpasselig, mener Natasha Selberg

- Jeg kan ikke sige noget godt om energidrik

Natasha Selberg fortæller, at der generelt mangler en del viden om, hvad effekterne af indholdet af energidrik er. For en ting er koffeinen, men en anden ting er det, hun kalder cocktaileffekten. Altså blandingen af smagsaromaerne, farvestofferne og de store mængder sukker, der er i dåserne, og som man ikke ved, hvordan påvirker kroppen. 

- I princippet er energidrik i store mængder til børn og unge et sundhedseksperiment, da vi ikke kender de skadelige konsekvenser godt nok, siger hun.

Natasha Selberg råder energidrikkende børn og voksne til at holde sig inden for Fødevarestyrelsens anbefalinger. 

Jeppe Matthiessen mener heller ikke, at Red Bull, Monster og lignende bør bruges som et middel til at holde sig frisk.

- Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt kan jeg ikke sige noget godt om energidrik. Jeg synes, folk skal begrænse det, fordi det er et nydelsesmiddel, siger han.