Borgere vrede over ny affaldsordning - så meget genanvender din kommune

Danskerne er blevet bedre til at genanvende affald. Se her, hvordan din egen kommune klarer sig.

Indbyggerne i Rudkøbing på Langeland er frustrerede over, at de senere i 2019 mister skraldespanden ved deres husstand. I stedet skal de fremover bære affaldet ned til nye såkaldte affaldsøer i byen, hvor affaldet skal sorteres.

Ifølge Langeland Kommune er tiltaget nødvendigt for at leve op til både danske og europæiske krav om genanvendelse af affald. 

- Lige nu sorterer borgerne ikke bioaffald fra. Det er der, hvor hjørnestenen er. Vi har brug for at få den del bragt i spil, og der er ikke andre måder at gøre det på. Jeg kan sagtens forstå, at borgerne er ophidsede og har svært ved at forstå det, men det har været offentligt kendt i lang tid, siger Claus Mogensen, sagsbehandler i Teknik og Miljø i Langeland Kommune, til Fyens Stiftstidende.

I 2013 satte den daværende regering med strategien ’Danmark uden affald’ et konkret mål om, at danskerne i 2022 skal genanvende halvdelen af vores affald.

Og siden da er vi faktisk blevet bedre til at sortere affald til genanvendelse.

Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik viser, at den samlede genanvendelse af husholdningsaffaldet steg fra 40 procent i 2013 til 48 procent i 2016.

Store kommunale forskelle

Der er dog stor forskel på, hvor meget affald der genanvendes i de enkelte kommuner.

Ifølge Miljøstyrelsens opgørelse blev 73 procent af affaldet genanvendt i Brøndby Kommune i 2016, mens det i Helsingør Kommune kun var knap fem procent.

Langeland Kommune, hvor borgerne i Rudkøbing nu mister deres husstandsspande, ligger på en genanvendelsesprocent på knap 35.

Miljøstyrelsen understreger dog over for TV 2, at der i nogle tilfælde kan være usikkerheder ved registreringen af tallene, og nogle kommuner eksempelvis kan arbejde sammen om ét miljøanlæg, så affald fra to kommuner kun registreres som genanvendt hos den ene.

I overblikket herunder kan du se, hvor stor en andel af husholdningsaffaldet, der genanvendes i din egen kommune:

Genanvendelse af affald i kommunerne