Pårørende flytter urner fra landsdel til landsdel

16x9
Hvis urnen skulle være gået lidt i opløsning, samler man asken i en ny urne, oplyser bestyrelsesformand for Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, Jens Zorn Thorsen. Foto: Simon Skipper / Scanpix Denmark (arkiv)

Hos Vejle Kirker & Kirkegårde oplever de en til to gange om måneden, at pårørende ønsker urner gravet op.

Før boede hun i Vejle, så flyttede hun til Jelling, og snart rykker hun til København.

Og urnen flytter med hver gang.

Eksemplet er et, som kirkegårdsleder hos Vejle Kirker & Kirkegårde, Jens Zorn Thorsen, kender til. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Danskerne flytter mere, end vi gjorde tidligere, og så vil man have sine afdøde med. Man kan også stå i den situation, hvor et nært familiemedlem skal bisættes et andet sted i landet, og så vælger man at samle sine afdøde i ét familiegravsted. Der er både et element af praktiskhed i det og et element af sorgbearbejdelse, siger han.

Oftere end for 10 år siden

Som bestyrelsesformand for Foreningen af Danske Kirkegårdsledere får Jens Zorn Thorsen flere meldinger om, at folk, der flytter egn, ønsker at få en slægtnings urne gravet op for at sætte den ned igen nærmere den nye bopæl.

- Før i tiden var der flere menighedsråd, som ikke gav den slags tilladelser, og der skal nok stadig være steder, hvor man siger, at her flytter vi under ingen omstændigheder urner – ud fra det synspunkt, at når urnen først er i jorden, skal man ikke forstyrre gravfreden, siger han.

Hos Vejle Kirker & Kirkegårde oplever han en til to gange om måneden, at pårørende ønsker urner gravet op, hvilket er oftere end for ti år siden.

- Jeg er ikke en af dem, der mener, det går ud over gravfreden, for asken er jo omsluttet af urnen. Tværtimod er det godt, at dem, der har brug for den form for sorgbearbejdelse, også handler derefter. Det er et sundt element i en kultur, som ellers har en større distance til døden i forhold til flere andre kulturer.

Hvis urnen skulle være gået lidt i opløsning, samler man asken i en ny urne, inden den flyttes, oplyser han.