Nu kommer YouTube Kids til Danmark

Den populære videotjenestes børneversion kommer til Danmark. Forældre skal stadig se med over skulderen, lyder det fra Red Barnet.

Altid glade Gurli Gris hygger sig med sine dyrevenner. Musik og lyden af et øf eller to blander sig med glade grin.

Det er YouTube-tid. Dit barn fornøjer sig. Når videoen er færdig, starter den næste automatisk. Men nu tømmer den ellers så børnevenlige Gurli pludselig en dunk med blegemiddel ned i svælget, og dit lettere skræmte barn fornøjer sig ikke så meget længere.

Historien kunne nemt have involveret det normale YouTube, men i dette tilfælde er det faktisk en svipser fra den børnevenlige og sikrede version af videotjenesten, YouTube Kids.

En version, der har været i tilgængelig i USA siden 2015, og som det fra i dag bliver muligt at hente herhjemme, skriver Politiken tirsdag. Og selv om det er uheld som dette, der har fået amerikanske forældre til at råbe vagt i gevær, viser det også, hvorfor en form for regulering af det normale YouTube længe har været efterspurgt.

Specialiseret til danske børn

Med et mere børnevenligt interface, stemmestyring og et hav af overvågende algoritmer og sågar et par rigtige mennesker skal YouTube Kids være et bedre tilbud til de mindste, der indtil nu har været sluppet løs på hovedtjenesten, som egentlig er til børn over 13 år.

Ifølge YouTubes direktør for børn og familie i Europa, Gregory Dray, vil man gerne give et lokalt specialiseret tilbud til de danske børn.

- Vi prøver at være så lokale som muligt. Jeg siger ikke, at vi kun lancerer dansk indhold i Danmark, men vi vil gerne give en oplevelse, der er relevant lokalt, siger han til Politiken.

- YouTube Kids kan si det værste fra, men der vil altid være noget, der stikker ud. Appen er en bedre kontrol end det normale YouTube, men virksomheden bør informere om, at platformen ikke er helt sikker. Det skal man vide som forældre, siger Jon Lange, som er seniorrådgiver Red Barnet med speciale i børns færden på digitale medier, til avisen.