En million husstande får dyrere bredbånd

16x9
Forbrugerrådet kritiserer, at TDC og elselskaberne holder konkurrencen nede på deres bredbåndskabler. Foto: Fred Tanneau / Scanpix Denmark

Forbrugerrådet kritiserer, at TDC og elselskaberne holder konkurrencen nede på deres bredbåndskabler.

Svag konkurrence på bredbåndsmarkedet betyder, at over en million danskere har fået hævet prisen på bredbånd med op til 15 procent fra årsskiftet. Det skriver Finans.

Mens TDC er altdominerende i de store byer med sit kabel-tv-net, har elselskaberne skabt lokale monopoler uden for de største byer med deres fibernet.

Derfor kan selskaberne hæve priserne på grund af for svag konkurrence, lyder kritikken.

- Konkurrencen fungerer ikke ordentligt. Elselskaberne udnytter, at de har mange geografiske områder for sig selv med fibernettet. Samtidig venter vi stadig på at se, at konkurrencen på TDC’s kabel-tv-net fungerer optimalt. I sidste ende betaler forbrugerne for den manglende valgfrihed, siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon til Finans.

Konkurrenter lukkes ude

Hvis der kun er én ejer af kablerne i jorden i et område, har konkurrerende internetudbydere svært ved at bide sig fast, mener Dansk Industri (DI).

- Det er især et problem i hovedstaden, hvor TDC ejer alle kabler. Her kan forbrugerne stort set kun vælge mellem TDC’s udbydere, siger Morten Kristiansen, chefkonsulent i DI.

Særligt TDC’s Fullrate og Hiper har skruet priserne op. For eksempel er prisen på Fullrates 100 megabit-bredbånd hævet med 15 procent fra 2019.

TDC købte i november Hiper, der var den største konkurrent i hovedstaden. To måneder efter steg Hipers priser med 15 procent for nye kunder.

Ifølge TDC skyldes prishoppet investeringer til udbygning af fibernet for de kommende år.