Formand for stresspanel: - Ikke realistisk at Forældreintra lukker

Regeringens stresspanel har anbefalet at lukke Forældreintra, men panelets formand tror mere på en plan B.

- Vi er realister, men vi kan jo også godt bruge vores hjerner til at få den her debat mest effektivt i gang. 

Det nationale stresspanel

Panelet er nedsat af regeringen og består af 10 eksperter. Panelet diskuterer emner som kort- og langvarig stress, forebyggelse og perfekthedskulturen blandt unge.

I begyndelsen af 2019 vil de pege på i alt 12 tiltag, som skal slå ned på de områder, hvor der mangler viden om stress, mens de skal komme med forslag til forebyggelse og reduktion af stress. Første anbefaling er at lukke forældreintra på landets skoler. 

Panelets formand er sociolog Anette Prehn, mens også hjerneforsker Peter Lund Madsen, direktør i Hartmanns Anne-Mette Ravn og speciallæge Imran Rashid sidder i panelet.

Sådan lyder det fra formanden for det nationale stresspanel, Anette Prehn, da hun onsdag gæster talkshowet 'Lippert' på TV 2 News

Det seneste døgn har anbefalingen fra panelet ellers været, at Forældreintra, som er den digitale platform, forældre og skoler kommunikerer på, helt bør lukkes. Panelet mener, at platformen stresser især forældrene for meget. Derfor bør også Aula, den kommende erstatning af Forældreintra, aflyses. 

Men i 'Lippert' understreger sociolog og forfatter Anette Prehn, at hun anerkender digitaliseringen i samfundet, og at det derfor vil være urealistisk, at platformen helt lukker. 

- Men det er præmissen for systemet  - som Aula også kommer til at repræsentere - som vi kritiserer. Det er idéen om, at man er bundet op i et fællesskab med 50 andre individer, alene fordi man har barn i grundskolen i Danmark. Det er det påtvungne, familiære fællesskab. Idéen om, at det hele bliver meget bedre, hvis vi stimler nogle mennesker sammen. Den er overfladisk og naiv, siger hun. 

Klar med plan B

At det danske samfund satser på endnu mere digitalisering, vidner den nye it-platform Aula da også om. Landets kommuner har allerede postet 350 millioner kroner i det nye it-system. Og overfor Politiken har Kommunernes Landsforening afvist at stoppe udviklingen af Aula.

Stress i Danmark

En fjerdedel af danskerne føler sig stressede, viser den seneste måling fra den Nationale Sundhedsprofil. Det er en stigning på 21 procent på bare syv år. Stigningen kan især ses blandt de unge. Hele 41 procent af unge kvinder mellem 16- 24 år føler sig stressede. 

Netop derfor tror Anette Prehn mere på en plan B: 

- Hvis man vælger at fastholde den her digitale platform, så er vores anbefaling, at man højest skal tjekke Forældreintra to gange om ugen. Det er vores bud, at skolen på to bestemte tidspunkter om ugen lægger dét op, som er vigtigt for forældrene at vide, så du ikke behøver at tjekke hele tiden, siger hun.

Så meget bruger vi forældreintra

Spørgsmålet er dog, om det står så slemt til med danskernes brug af Forældreintra.

Nye tal fra Itslearning, som står for driften af Forældreintra, viser, at brugerne tjekkede it-platformen 295.529.233 gange i 2018 - næsten 300 millioner gange på et år. 

Grafikken viser antal login per måned i 2018. Tallene er kun forældre.

På forældreintra kan man både få overblik over aktiviteter i den pågældende klasse, se opslag fra skolen og tjekke de beskeder, man har fået fra lærere og andre forældre. 

Det er især antallet af overflødige beskeder, som regeringens stresspanel har slået ned på. Selv kalder Anette Prehn det for "meddelelsesforurening".

Ifølge tallene fra Itslearning modtager forældrene en del beskeder på platformen. I løbet af november måned 2018 blev der sendt knap 20 millioner beskeder på Forældreintra. Heraf landede 9,8 millioner af beskederne i forældrenes indbakke. Til sammenligning var tallet i november 2015 en smule mindre. Her modtog forældrene i alt 9,3 millioner beskeder. 

Anbefalinger inden for uddannelse og arbejdsliv på vej

Udover et forslag om at ændre brugen af Forældreintra vil regeringens stresspanel komme med yderligere 11 forslag, der skal gøre op med den stigende tendens til stress blandt danskerne. 

Anette Prehn vil dog ikke løfte sløret for de resterende anbefalinger - eller hvornår panelet er klar til at præsentere dem. Men de kommer både til at omhandle danskernes arbejdsliv, børneliv og ungdomsuddannelserne, oplyser hun. 

- Dem, der håber, at vi nu kommer med 12 forslag, der løser stress på arbejdsmarkedet, eller at vi lige fikser stress for unge, må indse, at det er urealistisk. Det er måske der, vi skal afstemme forventningerne lidt, siger hun og slutter: 

- Og hvis politikerne håber på, at vi kommer med løsninger for, hvad vi kan gøre på et overordnet samfundsplan, så vil jeg bare sige, at der findes en masse mennesker i samfundet, der kalder sig for stressforskere, som sagtens kan give den form for input. Vi er sat i søen for at give modige bud på nogle konkrete handlinger. Og det synes jeg allerede, vi har vist, at vi vil gøre.