Politiet advarer om glatte veje efter flere uheld i morgentrafikken

Opfordringen er klar: Kør forsigtigt og få skiftet til vinterdæk, hvis ikke du allerede har gjort det.

Skal du ud på de danske veje mandag morgen, bør du køre forsigtigt, da der mange steder i landet er meget glat.

Sådan lyder advarslen fra flere af landets politikredse.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser ved syvtiden på Twitter, at de allerede har fået tre anmeldelser om færdselsuheld i området omkring Brørup, Vejen og Bramming samt motorvej E20.

- Vær opmærksom og tilpas hastigheden, lyder rådet fra politikredsen.

Også Nordjyllands Politi har været ude til et formodet glatføreuheld. Kort før klokken seks endte en bilist i et solouheld syd for Mariager, men føreren slap umiddelbart fra ulykken uden at komme til skade. Politiet i Nordjylland advarer desuden om risiko for såkaldt sort is på vejene.

- Der er meget glat på vejene, så kør i god tid. Pas på hinanden. Saltvognene er ude og arbejder på højtryk, advarer Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

Der har også været flere uheld på Vestmotorvejen og Køge Bugt Motorvejen, men det står ikke klart, om uheldene skyldtes glat føre.

Glat føre i store dele af Danmark

Ifølge Vejdirektoratets trafikkort er det i store områder af Danmark, at vejene kan give problemer i morgentrafikken.

Både i Nord-, Øst-, Syd- og Vestjylland er der glatførevarsel. Det samme gælder områder på Fyn samt Midt- og Nordsjælland.

Vejdirektoratets trafikkort klokken 07.30 mandag morgen.
Vejdirektoratets trafikkort klokken 07.30 mandag morgen. Foto: Vejdirektoratet

Få skiftet sommerdækkene til vinterdæk

Den var også gal i sidste uge, da sneen faldt over dele af landet og førte til glatte veje. I den forbindelse kom politiet med en kraftig opfordring om at få skiftet til vinterdæk, hvis ikke man allerede har gjort det.

Og det er der tilsyneladende mange, der ikke har. 

Rådet for Større Dæksikkerhed er mandag rundt i hele landet for at dokumentere danskernes dækvalg om vinteren. Forventningen er på forhånd, at hver tiende bil kører på sommerdæk, lyder det i en pressemeddelelse.

- De mange biler på sommerdæk er et stort problem for trafiksikkerheden, når de kører rundt på vejene i vådt og glat føre. Og det ved vi, at mange af dem gør selv i hårdt vintervejr. Med dæktællingen er vi med til at dokumentere problemets omfang. Det danner et solidt grundlag for at minde bilisterne om, at de skal huske at skifte til vinterdæk, udtaler Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk.

TV 2 har tidligere testet, hvor stor forskel der er på at bremse med vinter- og sommerdæk. Se resultatet her:

Vi tester bremselængden på glatbane.