100 taxaer demonstrerede i København: - Hensynsløst og unødvendigt, mener minister

16x9
Taxaer i København er utilfredse med den nye taxalov. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Taxachaufførerne vil råbe politikerne op. De mener ikke, at branchen overlever under de nye vilkår.

100 taxaer kørte mandag morgen i optog i Indre By i København.

Vagtchef hos Københavns Politi, Henrik Stormer, oplyser til TV 2, at taxaerne demonstrerede mod den nye taxalov, og at demonstrationen efter planen skulle foregå fra klokken 08-10. 

En time efter at demonstrationen startede, var taxaerne dog væk igen, fortæller vagtchefen til Ritzau.

Ruten gik blandt andet ved Industriens Hus på H.C. Andersens Boulevard, Stormgade og Christiansborg.

Mens den stod på, var der demonstrationsledere i gule veste på gaden. De dirigerede trafikken, således den gled stille og roligt.

Kræver taxalov ændret

I indkaldelsen til demonstrationen, der er arrangeret af Taxiforeningen Danmark, som blev stiftet for en måned siden som en protest mod den nye taxalov, lyder det, at løn- og arbejdsforhold er sat ud af kraft, at der ikke er noget fungerende klagenævn, samt at der er problemer med løndumping.

Derudover protesterer taxachaufførerne mod det, de betegner som monopol og handel med taxatilladelser. 

- Demokratiet og ytringsfriheden møder modstand i disse dage, men skal et taxaselskab fortsat skulle åbne 1000 selskaber for at komme først i køen? lyder det i indkaldelsen. 

- Evalueringen er i gang i dette øjeblik, og vi må og skal vise dem, at branchen ikke overlever selskabernes monopol og handel med tilladelser, skriver taxachaufførerne.

- Omsætningen er styrtdykket

Formand i foreningen, Morten Dam Larsen, uddyber over for Ritzau årsagerne til chaufførernes protester. 

- Den nye taxalov har åbnet for, at der kommer alt for mange taxaer på markedet, og omsætningen er derfor styrtdykket, siger han og fortsætter:

- Det gør det sværere at være vognmand, og der er mange, som er desperate og risikerer at gå konkurs, siger Morten Dam Larsen, som fortæller, at foreningen består af omkring 100 medlemmer fra alle københavnske selskaber.

Hul i loven udnyttes

Siden den nye taxalov trådte i kraft sidste år, har vognmænd skullet deltage i en lodtrækning om i alt 650 nye tilladelser til at køre taxa. Her har hver ansøger gennem sit firma kunnet søge om op til 20 tilladelser. Jo flere selskaber en vognmand har, jo bedre er chancerne for at vinde de værdifulde tilladelser.

I sidste uge kunne Radio24syv fortælle, at en rådgivningsmedarbejder i Danmarks største taxafirma, Dantaxi, har oprettet 349 selskaber for at kapre flest mulige taxatilladelser, og hvordan et hul i den nye taxalov har muliggjort lodtrækningsfinten.

På Twitter har erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) reageret på mandagens demonstration:

- Hvis I gerne vil tale med os politikere, kan I komme ind til Christiansborg. I er velkommen. Hvis I gerne vil genere titusindvis af mennesker, kan I spærre H.C. Andersens Blvd og andre centrale veje, som I gjorde her til morgen. Hensynsløst og unødvendigt, skriver ministeren.