Trætte af legeplads-fester - hver tredje skolegård i København lukkes om natten

16x9
En børnehave i Bredebro har også flere gange oplevet at møde ind til tomme flasker og glasskår efter weekenden. Foto: Kjeld Nielsen

Københavnske skoler lukker deres skolegårde, men legeplads-fester har længe været et problem i landets vuggestuer og børnehaver.

Hærværk, hashsalg, fester, affald og ekskrementer får mere end hver tredje skole i København til at aflåse skolegårde udenfor skoletiden. Det viser et notat fra Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, skriver TV 2 Lorry.

Vi har haft alt fra menneskeekskrementer til rester fra joints

Lars Aaberg

I et af tilfældene på Strandvejsskolen på Østerbro har politiet opfordret skolen til at opsætte en låge, der kan aflåses.

- Vi havde problemer med, at der var fester i gårdene, hvilket affødte en del hærværk. Vi havde tit politiet involveret, fordi der tit var rigtig mange glasskår, hvilket jo ikke var så smart, når børnene mødte ind, siger Michael Jørgensen, skoleleder på Strandvejsskolen, til TV 2 Lorry.

På en anden skole, den næsten nyåbnede skole på Strandboulevarden i København, er skolegården offentligt tilgængelig, men her har man været nødt til at sætte skilte op:

- Vi har haft alt fra menneskeekskrementer til rester fra joints, og der har også været lavet bål. Vi har skiltet derinde, og det har hjulpet lidt på det her med bålene. Men det hænder altså stadig, at der er nogen, der besørger derinde, siger skoleleder Lars Aaberg til TV 2 Lorry.

Dreng spiste indhold fra efterladt pilleæske

Problemet er ikke nyt, og det er ikke kun begrænset til åbne skolegårde i København, men også skoler, børnehaver, vuggestuer og andre legepladser i hele landet.

I juli sidste år kunne TV 2 Østjylland således fortælle, at børneinstitutionen Væksthuset i Skødstrup måtte ringe til alarmcentralen, da en dreng havde spist indholdet fra en lille pilleæske, der var blevet efterladt på institutionens legeplads uden for åbningstiden.

På samme måde faldt en pige i oktober sidste år og landede i nogle glasskår, da hendes mor en torsdag morgen afleverede datteren i Børnehuset Søndergården i Måløv i Ballerup Kommune. Pigen kom ikke til skade, men glasskår fra vodkaflasker, poser med hash, brugt snustobak og batterier lå ifølge moderen spredt ud over hele legepladsen, som en pædagog var ved at gøre ren.

Det fik en mor til at skrive et opslag på Facebook:

- Til jer, der har haft en fest på Børnehuset Søndergårdens legeplads, I kan stadig nå at komme og rydde op efter jer. Jeres flasker, dåser, plastiskkrus og plastikposer er spredt rundt på legepladsen. Det er noget forbandet svineri!

Posted by Mathilde Schmidt-Lange on Sunday, October 14, 2018

Og sådan bliver eksemplerne ved.

I februar sidste år blev bålstedet på Filskov Friskole og Børnehave i Grindsted ødelagt og en havebænk brændt af:

NOGEN HAR VÆRET INDE PÅ BØRNEHAVENS LEGEPLADS. FØRST HAR DE BRUGT ALT VORES BRÆNDE, SMIDT MED FLASKER, ØDELAGT BÅLSTEDET OG BRÆNDT VORES HAVEBÆNK. DET ER VI FAKTISK RIGTIG TRÆT AF.

Posted by Filskov Friskole og Børnehave on Thursday, February 22, 2018

Den 3. juli så legepladsen på Nordals Skolen i Sønderborg sådan ud:

ØV.....Et lille opråb. Igen idag mødte vi i Rumlehuset ind til en legeplads, der er blevet brugt som opholdssted om...

Posted by Nordals Skolen - en ualmindelig dejlig skole on Tuesday, July 3, 2018

Den 7. august var der også blevet holdt fest på Børnehuset Tippens legeplads i Løsning – med affald og hærværk til følge:

Vi er så kede af det Vi er så glade for vores børnehus og vores legeplads, meeen....vi bliver så kede af når det...

Posted by Børnehuset Tippen on Tuesday, August 7, 2018

København mangler grønne legearealer

Tilbage til København undres Socialdemokratiet over at det ligefrem skulle være nødvendigt at aflåse gårde. Ifølge Laura Rosenvinge, der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, har partiet et ønske om at få gjort flere af skolegårdene åbne udenfor skoletiden. Det skyldes, at der er mangel på grønne legearealer i hovedstaden, forklarer hun.

- Vi har jo sindssygt meget pladsmangel i vores by, så det handler også om, hvordan vi udnytter pladsen bedst muligt. Her er det fantastisk, at vi har nogle skoler, som vi kan bruge, siger hun til TV 2 Lorry.

Den synspunkt deler De Radikale.

- Vi kan se på de 40 skoler, som allerede har åbne skolegårde, at det skaber mere fællesskab på tværs af boligområder og et større tilhørsforhold til den lokale skole, siger Tommy Petersen, medlem af Børne- og Ungdomsudvalget for De Radikale, til TV 2 Lorry.  

- Man kan sige, vi slår flere fluer med ét smæk forstået på den måde, at vi ikke har så mange kvadratmeter mere at gøre godt med i byen, men skaber flere åbne legepladser, som alle kan bruge, tilføjer han.