Flere børn bliver syge på ferien til Asien - vær opmærksom på disse tegn

Sol og varme lokker mange danskere til Asien i især vintermånederne. Men for de mindste kan rejsen blive en hård omgang.

Danskerne er vilde med eksotiske rejser til hvide sandstrande, frodige jungler og fremmede kulturer.

Men ferien kan få en brat afslutning, hvis børn bliver ramt af sygdom og skal have lægehjælp. Så er der pludselig langt hjem til trygheden i Danmark.

Netop dette oplever stadig flere familier, når de rejser med børn i Asien. Det viser tal fra assistancevirksomheden SOS International.

- Særligt de helt små børn er meget udsatte for infektioner og virusser, og de bliver dehydrerede og får væskemangel. Det kan få større konsekvenser, som kan ende med indlæggelser, forklarer Karin Tranberg, divisionschef for rejseassistance i SOS International.

Når turen går til Østen, er det især sygdomme som mavetarminfektioner, feber, luftvejsinfektioner, skoldkopper og ørebetændelse, der hyppigst rammer børn.

Pas på dine børn

I år har SOS International haft omkring 1350 sager om syge børn i alderen 0-15 år på rejser i Asien, og tallet ventes at ende på omkring 1400. Det vil være en stigning på cirka 33 procent på bare tre år.

Ifølge Karin Tranberg er det specielt, når rejsen går til Thailand, at børnene bliver ramt af sygdom.

Det hænger formentlig sammen med, at netop Thailand er en af de danske feriefavoritter, når det kommer til oversøiske rejser. Det viser undersøgelsen 'Sådan rejser danskerne 2018', som er foretaget af Epinion, hvor det fremgår, at kun USA overgår Thailand på listen over favoritdestinationer uden for Europa.

SOS International fraråder da heller ikke rejser til Thailand med børn. De opfordrer bare forældre til at holde godt øje med deres børn.

- Det er vigtigt at være opmærksom på sygdomme og de symptomer, der kan komme. Eksempelvis hvis børnene bliver dehydrerede, virker svækkede og ikke vil lege, spise og drikke, forklarer Karin Tranberg.

Undgå de lokale dyr

Især de allermindste er udsatte og har behov for behandling, hvis de bliver udsat for infektioner. Alene inden for det seneste år har SOS International oplevet en stigning på 50 procent i antallet af indlæggelser for de nul- til treårige.

- Hvis ikke forældrene er gode til i tide at ringe hjem til alarmcentralerne, hvor de er forsikrede, og få rådgivning, så ender det med indlæggelser, advarer divisionschefen.

Som forældre kan man også tage sine forholdsregler i forsøget på at undgå sygdom hos de mindste. Blandt andet advares forældre mod at lade dem komme for tæt på de lokale dyr, der ellers ofte er et populært indslag hos børnene.

- Vilde hunde i Thailand er aggressive og kan smitte med rabies. Vi ser også rigtig mange steder, at det er spændende at komme ud på abeøer og stå og fodre dyrene, men det skal man simpelthen lade være med at gøre, siger Karin Tranberg.