Sygehus aflyser flere operationer - først til april kan man operere på fuldt blus

Oplæring af nyt personale på Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital betyder, at der først til foråret kan opereres på fuldt blus.

Indbyggerne i Region Midtjylland må de kommende måneder væbne sig med ekstra tålmodighed, hvis de står over for en operation på hospitalet.

For først fra april næste år kan Aarhus Universitetshospital love, at operationerne vil være tilbage på fuld kapacitet.

Det oplyser den lægefaglige direktør, Jørgen Schøler Kristensen.

- Forventningen er, at vi kan skrue op til 100 procent til marts eller april næste år, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Sygehuset har været nødsaget til at aflyse 250 planlagte operationer i denne uge, fordi Sterilcentralen, der leverer rengjorte instrumenter til operationer, ikke har kunnet følge med på grund af mangel på mandskab.

Patienterne må ikke føle sig mutters alene... Det vil jeg følge tæt

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Må nedsætte kapaciteten

Også i næste uge vil der blive aflyst ikke-akutte operationer, dog ikke i samme omfang.

Det siger Poul Blaabjerg, der er hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital til TV 2:

- Vi skal have stabiliseret processerne omkring vores Sterilcentral, og for at have mandskab til at gøre dette vil vi nedsætte operationskapaciteten med ti procent.

Om tre måneder er der fuld kapacitet på Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital Video: Hans-Henrik Busk Stie

Aarhus Universitetshospital udfører cirka 900 operationer om ugen, og dermed vil op til 90 operationer blive aflyst, oplyser Poul Blaabjerg.

- Alle akutte operationer samt hjerteoperationer vil blive udført her på hospitalet. Det er visse af de planlagte operationer, der bliver aflyst, men vi vil sikre, at så mange patienter som muligt bliver overflyttet til andre hospitaler, siger hospitalsdirektøren.

Han slår overfor TV 2 fast, at det altid er en lægefaglig vurdering, der ligger til grund for, hvilke af de planlagte operationer der bliver prioriteret.

Patientrettigheder skal overholdes

Situationen med de mange aflyste operationer har vakt kritiske røster, også fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der har bedt om en redegørelse.

Hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital har onsdag fremsendt denne redegørelse, som sundhedsministeren har læst.

Det er ikke godt nok. Det forsøger vi ikke at tale os væk fra. Det er vores ansvar

Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglige direktør Aarhus Universitetshospital

Og ministeren forventer, at der nu vil ske handling fra Region Midtjyllands side.

- Det er regionerne, der driver sundhedsvæsnet, så Region Midtjylland har ansvaret for at tage hånd om de problemer, som opstår. Det har jeg en klar forventning om, at de gør, siger Ellen Trane Nørby til TV 2 og uddyber.

- Regionen skal tage godt hånd om patienterne, så man kan leve op til de patientrettigheder, som de har. Der er behov for, at Region Midtjylland håndholdt tager fat på patienterne, så de får god og rigelig information. De skal tilbydes operationer på andre af regionens sygehuse eller i privat regi, så patientrettighederne bliver overholdt, slår sundhedsministeren fast.

Ellen Trane Nørby siger, at hun er forundret over, hvordan problemerne har kunnet løbe regionen så meget af hænde, som de i praksis er, og kommer med en konkret opfordring til Region Midtjylland.

- Patienterne må ikke føle sig mutters alene og ’efterladt på perronen’ i processen. Derfor skal regionen tage ordentlig hånd om dem. Det vil jeg følge tæt, siger ministeren til TV 2.

Aftaler med andre sygehuse

Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital vil i den kommende tid gradvist forsøge at indhente efterslæbet, og derfor kan der langsomt skrues op for operationerne.

Samtidig har det østjyske storsygehus indgået aftaler med nabosygehuse om at træde til. Eksempelvis skal Aalborg Universitetshospital overtage en række gynækologiske kræftoperationer.

Sterilcentralen er en enhed, der er sammenbragt fra fire forskellige matrikler, der nu er blevet til Aarhus Universitetshospital. Men der har været udfordringer med at få bemandingen til at hænge sammen.

Fra 1. februar er vi sikre på at have fuld kapacitet og mandskab igen på Sterilcentralen

Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør Aarhus Universitetshospital

Det skyldes blandt andet sygemeldinger og opsigelser.

Oplæring tager tid

Der er nu ansat nye medarbejdere på Sterilcentralen. Men på grund af oplæringstid vil man først være helt oppe i gear til foråret.

Det siger hospitalsdirektøren på Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg, til TV 2.

- Det tager cirka tre måneder at lære nyt personale helt op på Sterilcentralen, så fra 1. februar er vi sikre på at have fuld kapacitet og mandskab igen, siger han.

Lægefaglig direktør på Universitetshospitalet Jørgen Schøler Kristensen beklager, at man har været nødsaget til at aflyse så mange operationer.

- Vi beklager, at vi kommer i sådan en situation, hvor vi må gøre noget så voldsomt. Vi troede, at de planer, vi havde på lang sigt, for at det skulle lykkes, var tilstrækkelige. Det viser sig, at det er de ikke. Det er ikke godt nok. Det forsøger vi ikke at tale os væk fra. Det er vores ansvar, siger Jørgen Schøler Kristensen.