Vrede lokomotivførere nedlagde arbejdet - her er deres brev til DSB

DSB viser foragt over for de ansatte i klapjagten på loyale og dygtige medarbejdere, skriver lokomotivførere i brev til DSB.

- Vores tålmodighed er sluppet op!

Det står der i et brev fra lokomotivførerne til DSB's ledelse, som TV 2 er i besiddelse af.

Brevet er skrevet i forbindelse med, at lokomotivførerne fredag morgen nedlagde arbejdet endnu en gang, så alle S-tog i Hovedstadsområdet holdt stille i godt en time.

I brevet til DSB's ledelse skriver lokomotivførerne, at de valgte at gå til fagligt møde, da DSB i deres øjne ikke ønsker at forhandle om nye lokalaftaler.

- Det er efterhånden klart for os, at forhandlingerne blot er en undskyldning for at trække tingene i langdrag. Alt imens I med jeres diktatoriske ledelsesstil indfører de elementer, I ikke ønsker at forhandle med vores fagforbund om, skriver de.

Forhandlinger er strandet

Det er fjerde gang i løbet af november, at DSB's togdrift er blevet forstyrret på grund af arbejdsnedlæggelser blandt lokomotiv- eller togførere.

Stridighederne mellem DSB og lokomotivførernes fagforening kommer ovenpå næsten et års konflikt over nye private overenskomster.

DSB valgte nemlig i 2017 at melde sig ind i Dansk Industri, hvorefter tidligere offentlige overenskomster og lokale aftaler blev opsagt, og det har siden ikke været muligt at indgå nye lokale aftaler. 

Medarbejderne frygter forringelser, ikke mindst i forbindelse med det weekendarbejde, som DSB har varslet, hvor medarbejderne kan se frem mod fire ekstra weekender om året med arbejde. DSB forsvarer sig med, at medarbejderne vil kende disse arbejdsweekender et år ud i fremtiden.

- Jeres klapjagt på jeres ansatte viser i al tydelighed den foragt, I åbenbart har over for jeres loyale og dygtige medarbejdere, som normalt trofast og loyalt passer deres funktion 365 dage om året, skriver lokomotivførerne i brevet til DSB-ledelsen.

- Det er jer, der har muligheden for at genskabe den tillid, vi for længst har mistet, og jer, der nu har valgt at smække døren direkte i ansigtet på jeres loyale og gode ansatte.

Skal i Arbejdsretten - igen

Med dagens arbejdsnedlæggelse skal parterne endnu en gang i Arbejdsretten.

Arbejdsretten afgjorde torsdag, at det var i strid med reglerne, at lokomotiv- og togførerne forlod arbejdet tre gange i november og idømte dem en bod.

Men DSB ser ingen vej udenom at trække lokomotivførerne i retten igen.

- Situationen er så alvorlig, at det bliver vi nødt til, siger underdirektør Poul Gemzøe-Enemark til TV 2. 

DSB's topchef, Flemming Jensen, forsøgte allerede torsdag at få medarbejderne til at stoppe de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Det afslørede en intern mail, som TV 2 er i besiddelse af.

- Jeg vil gerne slå fast, at der ikke vil blive forhandlet lokalaftaler, hvis der fortsat er overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Når der forhandles, skal reglerne for det danske arbejdsmarked følges, skrev Flemming Jensen i brevet.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Dansk Jernbaneforbund.