Usædvanlige rystelser målt i hele verden

16x9
Seismografen på indlandsisen i Grønland registrerede aktiviteten ved Moyette 11. november. Foto: GEUS

Eksperter over hele verden diskuterer stadig, hvad der fik seismografer til at opfange usædvanlige rystelser i Det Indiske Ocean.

- Jeg tror ikke, jeg nogensinde har set noget lignende.

Sådan lyder det ifølge det anerkendte tidsskrift National Geographic fra Göran Ekström, der er seismolog ved Columbia Universitet i New York i USA, og som har specialiseret sig i usædvanlige jordskælv.

Og usædvanligt er det rette ord for, hvad der skete om morgenen 11. november ud for den franske ø Mayotte, der ligger mellem Afrika og Madagaskar. Noget dybt nede i Det Indiske Ocean fik nemlig seismografer over hele verden til at give udslag, mens ingen mennesker tilsyneladende mærkede rystelserne.

Noget stooooort, men mærkeligt nok langsomt, sendte seismiske rystelser rundt

Stephen Hicks

Faktisk er det så usædvanligt, at eksperterne stadig ikke har fundet forklaringen på, hvad der fik seismograferne, der måler og optegner jordrystelser, til at reagere.

Rystelser også registreret af danske seismografer

Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), oplyser til TV 2, at aktiviteten ved Mayotte 11. november også blev opfanget af de danske seismografer.

- Jeg kan se det på vores målestationer i Grønland, fordi der er mindre støj deroppe end her i Danmark. Vi kan se, at der er tale om meget lavfrekvente bølger, siger Trine Dahl-Jensen, der er enig med sine kollegaer i, at aktiviteten er meget usædvanlig.

Sådan så rystelserne ud på en seismograf i Kenya.
Sådan så rystelserne ud på en seismograf i Kenya. Foto: USGS

- Der er ingen løsning på, hvad det er – jeg ved det heller ikke. Vi måler nogle gange aktivitet fra gletscherne i Grønland, men det er der ikke tale om her, siger hun.

Der er 20 seismografer i Grønland og seks i Danmark. De 20 i Grønland er med i et internationalt samarbejde.

Der er 20 seismografer på Grønland - målestationen ICESG ligger på indlandsisen.
Der er 20 seismografer på Grønland - målestationen ICESG ligger på indlandsisen. Foto: GEUS

Ingen jordskælv før mystisk signal

Ifølge National Geographic bliver trykket i jordens skorpe ved normale jordskælv udløst ved én enkelt og kraftig rystelse, der varer få sekunder, en såkaldt p-bølge eller længdebølge.

Dernæst kommer s-bølger eller tværbølger, og til sidst følger langsomme og lange overfladebølger. Det var de sidste bølger, som seismograferne registrerede over en tidsperiode på 20 minutter, uden at der først blev registreret et stort jordskælv med p- og s-bølger.

Samtidig bliver der ved de fleste jordskælv udsendt bølger med en række forskellige frekvenser, men signalet ved Mayotte var rene zigzag-bølger domineret af én enkelt type bølge, der efter en varighed på 17 sekunder blev gentaget, skriver National Geographic.

Øen har flyttet sig seks centimeter mod øst

Siden maj er der blevet registreret en del seismisk aktivitet ved Mayotte, hvor der har været hundredvis af jordskælv med epicenter i Det Indiske Ocean cirka 50 kilometer fra kysten. 15. maj blev det hidtil kraftigste jordskælv nogensinde ved øen målt til 5,8 på Richterskalaen, men siden har den seismiske aktivitet været aftagende, og der blev ikke registreret noget jordskælv omkring 11. november.

Samtidig har GPS-stationer på øen ifølge det franske geologiske institut (BRGM) vist, at Mayotte – der er dannet på grund af vulkansk aktivitet – siden midten af juli har flyttet sig cirka seks centimeter til øst og cirka tre centimeter til syd.

Mayotte ligger i Det Indiske Ocean mellem Afrika og Madagascar.
Mayotte ligger i Det Indiske Ocean mellem Afrika og Madagascar. Foto: Google Earth

Hvis man lægger det hele sammen, får det BRGM til at tro, at der med det mystiske seismografiske udslag er tale om, at der er ved at blive udviklet et nyt center for vulkansk aktivitet ud for øen – et sted, som geologer aldrig har studeret i detaljer.

Eksperterne er uenige og mangler data

Ifølge flere eksperter, herunder forskere ved eliteuniversitetet ENS i Paris, kan den usædvanlige seismiske aktivitet skyldes et underjordisk vulkanudbrud – magma, der bevæger sig og forsøger at komme gennem undergrunden i nærheden af Mayotte, hvorved jordens skorpe bliver ødelagt.

Det er i virkeligheden meget svært at sige, hvad årsagen er, og hvilken teori der er den rigtige

Helen Robinson

Andre eksperter er uenige, for ifølge eksempelvis Helen Robinson, der er geotermisk ekspert og ph.d-studerende ved Universitetet i Glasgow i Skotland, var overfladebølgerne for perfekte til at kunne være skabt af noget naturligt. Omvendt er der intet menneskeskabt eller mekanisk i området, som kan have skabt bølgerne, påpeger hun.

En tredje og stor gruppe, herunder Göran Ekström, mener, at der er tale om et magma-kammer, der er faldet sammen. Ifølge Göran Ekström skyldes de usædvanlige bølger, at der faktisk havde været et jordskælv, men et såkaldt langsomt jordskælv, hvor spændingerne i Jordens indre bliver udløst gradvist over minutter, timer og dage – og ikke som ved de jordskælv, man oftest hører om, ved en enkelt kraftig rystelse.

Disse ”langsomme jordskælv” bliver ofte sat i forbindelse med netop vulkansk aktivitet.

Indtil videre mangler eksperterne imidlertid ”den rygende pistol” – det endegyldige data – for at kunne pege på den ene eller anden årsag, skriver National Geographic.

- Det er i virkeligheden meget svært at sige, hvad årsagen er, og hvilken teori, der er den rigtige, siger Helen Robinson.

Det geologiske institut i Frankrig planlægger lige nu at undersøge havbunden i Det Indiske Ocean for at få flere detaljer om regionen og for at få afklaret, om der har fundet et underjordisk udbrud sted.

Jordskælvsentusiast så signalet live

Den eneste, der så signalet, mens det skete, var ifølge National Geographic en jordskælvsentusiast, der på Twitter kalder sig selv Matarikipax. Han lagde 11. november et billede af bølgerne ud på det sociale medie:

- Det er et meget mærkeligt og usædvanligt seismisk signal. Optaget ved Kilima Mbogo i Kenya.

Efterfølgende lagde han flere billeder ud på Twitter af det samme signal optaget flere andre steder i verden.

12. november skrev seismolog ved Southampton University i Storbritannien Stephen Hicks på Twitter:

- Noget stooooort, men mærkeligt nok langsomt, sendte seismiske rystelser rundt i overfladen over det meste af planeten i går.