Vi spiser færre kartofler - her er de mest populære retter

Det skal gå stærkt, når danskerne laver mad. Se top 10-liste over de mest populære middagsretter - med og uden kartofler.

Den tid er forbi, hvor skålen med dampende, kogte kartofler havde sin faste plads på de danske middagsborde.

Uanset om menuen i øvrigt stod på bøf, flæskesteg eller fisk.

I dag indgår kartofler kun i en tredjedel af de danske middagsretter. Det viser undersøgelsen ’Madkultur18’, lavet af den selvejende institution Madkultur under Miljø- og Fødevareministeriet.

Og kartoflens flugt fra de danske køkkener er gået stærkt. For bare tre år siden indgik kartofler i 44 procent af de danske middagsretter – men på tre år er det tal faldet til 33 procent.

- Der er mange forklaringer på kartoflens tilbagetog. En forklaring er, at vi bruger stadig mindre tid i køkkenet. Dels laver vi mindre mad fra bunden. Dels er det sådan, at når vi endelig laver mad, så bruger vi kortere tid på det. En stigende andel af danskerne siger, at de bruger mindre end 15 minutter på at lave mad. Og der er det problem, at man altså ikke kan koge kartofler på mindre end 15 minutter, siger direktør i Madkultur Judith Kyst.

Fakta om vores kartoffelvaner

Madkulturen har i oktober 2015 og maj 2018 spurgt danskere, hvad de spiste til aftensmad dagen før. Det har vist et fald på 25 procent i brugen af kartofler.

Danmarks to største supermarkedskæder, Salling Group og Coop, kan dog ikke genkende Madkulturens tal, siger de til TV 2.

Begge har i perioden 2015-18 set et fald i salget af kartofler på 1-2 procent om året, og det er en udvikling, der er sket de sidste mange år.

Mad for de ældre

Traditionelt har kartoflen især været basisfødevare for de ældre generationer.

Men faktisk er det netop i denne aldersgruppe, kartoflens tilbagegang har været størst. I den aldersgruppe, man kan kalde pensionisterne (de 65- til 90-årige), var der for bare tre år siden kartofler til 62 procent af middagsretterne. Men i dag er det tal nede på 42 procent.

Nye danske kartofler, 2018
Nye danske kartofler, 2018 Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Ifølge Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum og ekspert i danskernes madvaner gennem tiderne, viser det, at opfattelsen af de ældres madvaner er omgærdet af myter:

- Der er nok et klassisk, konservativt billede af ældre danskere som nogle, der sidder og spiser sovs og kartofler og stjerneskud. Men det er forkert. De ældre er blevet digitale og ved ligeså vel som andre, at kartofler og sovs har fået et dårligt ry som ernæring, siger hun.

Artiklen fortsætter under listen.

De ti mest populære middagsretter

Rugbrød med pålæg

- Foto: Shutterstock / Shutterstock
Den mest populære danske middagsret.
Det havde 6,6 procent af de voksne danskere spist som gårsdagens aftensmåltid, da de blev spurgt til det i undersøgelsen.
(Rugbrød med pålæg lå også nummer et på listen i 2015).
Det er den mest populære middagsret i Østjylland, i Sønderjylland og på Fyn.
 

Kylling med kartofler eller grønt

- Foto: Go' Morgen Danmark
Det havde 5,7 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå kylling kun nummer fire på top 10).
Det er den mest populære middagsret i Hovedstaden, på Sjælland og på Bornholm.
Retten er den mest populære middagsret med kartofler (på en delt førsteplads sammen med bøf).

Pizza

- Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Det havde 5,0 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå pizza nummer to på listen).
Det er den mest populære middagsret i Nordjylland og i Vestjylland.

Bøf med tilbehør

- Foto: Maria Hedegaard / Scanpix Danmark
Det havde 4,4 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå bøf nummer seks på listen).
Retten er den mest populære middagsret med kartofler (på en delt førsteplads sammen med kylling).
 

Brød med pålæg/sandwich

- Foto: Shutterstock / Shutterstock
Det havde 3,4 procent af de voksne danskere spist.
(Sandwich er ny på top 10-listen. I 2015 var det ikke blandt de ti mest almindelige retter).

Burger eller bøfsandwich

- Foto: TV 2
Det havde 3,0 procent af de voksne danskere spist.
(Burger/bøfsandwich er ny på top 10-listen. I 2015 var det ikke blandt de ti mest almindelige retter).

Koteletter og schnitzler

- Foto: TV 2
Det havde 3,0 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå koteletter og schnitzler nummer fem på listen).
Retten er den tredjemest populære middagsret med kartofler.

Frikadeller

- Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark
Det havde 2,6 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå frikadeller nummer ni på listen).
Frikadeller er den fjerdemest populære ret med kartofler.

Gryderet

- Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Det havde 2,5 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå gryderet nummer syv på listen).

Pastaret

- Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Det havde 2,3 procent af de voksne danskere spist.
(I 2015 lå pastaret nummer otte på listen).

Kortere tid i køkkenet

Judith Kyst fra Madkultur synes ikke, at kartoflens tilbagegang i sig selv er alarmerende.

- Men kartoflerne er et sindbillede på en udvikling, hvor vi bruger kortere og kortere tid på at lave vores egen mad. Det er et paradoks, at vi aldrig har talt og skrevet mere om mad end i dag. Men at vi samtidigt aldrig har brugt så lidt tid i køkkenet.

- Vi må gøre en indsats for at fastholde vores madkultur. I New York og London er det allerede sådan, at man kan købe lejligheder helt uden køkken. Jeg synes ikke, at vi bare skal lade stå til og lade det gå lige sådan herhjemme, siger hun.

Det svinger frem og tilbage

Bettina Buhl har studeret danskernes madvaner gennem historien, og i det lange perspektiv er hun ikke bekymret for den gode, gamle kartoffel:

- Madkulturen svinger frem og tilbage. Så vil vi prøve noget nyt og anderledes, og så vil vi tilbage til de gamle dyder. Lige nu er vi billedligt talt kommet ud af kartoffelkuren og bruger flere penge. Vi køber nicheprodukter – lidt, men godt af dyre fødevarer. Kartoflens gamle rolle som den basisfødevare, der skulle mætte, er for længst forbi. Men kartoflen skal nok bestå. Faktisk passer den fint til den fornyede interesse for rodfrugter.

- Og nu er det december. Lur mig, om ikke der vil være både brune og hvide kartofler på de fleste middagsborde juleaften, siger hun.