Instruktør ledte efter dansk kvinde, der mødte verdensstjerne - nu er hun fundet

16x9
Lone Vinding Malast - indsat - er "Lady in Denmark", som for 64 år siden sang for Billie Holiday. Foto: Scanpix/Facebook/Privatfoto / Scanpix/Facebook/Privatfoto

Amerikansk skuespilforfatter har i flere år ledt efter en dansk kvinde, der er inspirationen bag teatersucces i Chicago. TV 2 har fundet hende.

Det var en kold januardag i København i 1954. Den danske læge Terkild Vinding, i fritiden en dygtig jazzpianist, havde en usædvanlig gæst i hjemmet, hvor også hans 12-årige datter Lone og hans femårige søn Mads var hjemme.

Den amerikanske jazz- og bluessangerinde Billie Holiday var i Danmark for at give koncert i KB-hallen i København. Men hun havde fået en forkølelse.

Terkild Vinding var en stor fan af jazzsangerinden, han havde mødt hende i lufthavnen, hvor han havde tilbudt hende at komme med hjem til familien og få noget medicin og noget mad inden koncerten. Det usædvanlige tilbud takkede Billie Holiday ja til.

I perioder af sit liv var hun stofmisbruger, og på grund af det og på grund af sin hudfarve, var hun vant til en dårlig behandling i sit hjemland. Men hun følte sig hjemme hos den danske familie - og dermed opstod et usædvanligt venskab mellem den danske læge og sangerinden. Et venskab, der varede til Billie Holidays død som 44-årig i 1959.

Mysteriet om, hvem den 12-årig danske pige var, har i flere år optaget den amerikanske forfatter og skuespiller Dael Orlandersmith. Hun har skrevet stykket 'Lady in Denmark'.

Det er en kort beskrivelse i Billie Holidays selvbiografi 'Billie synger Blues' af et møde i 1954 mellem sangerinden, en dansk læge og hans 12-årige datter i København, der er udgangspunktet for  Dael Orlandersmiths teaterstykke. Det er i øjeblikket en stor succes på det anerkendte Goodman Theatre i Chicago.

Dael Orlandersmith har med TV 2s hjælp ledt efter den danske kvinde, som i en ældre version har hovedrollen i stykket.

- Stykket handler om, at kunsten skaber fællesskaber på tværs af raceskel, siger Dael Orlandersmith til TV 2.

Stykket er en monolog, hvor kvinden som 75-80 årig og nu bosat i Chicago-bydelen Andersonville ser tilbage på sit liv og på, hvad Billie Holidays musik har betydet for hende. Dael Orlandersmith kalder i sit stykke kvinden Helene - i virkeligheden hedder hun Lone Vinding Malast, kan TV 2 afsløre.

- Ja, det er mig. Jeg kan godt huske Billie Holiday, selv om det er mange år siden, siger i dag 76-årige Lone Vinding Malast i telefonen fra Ocean Park i Washington. Hun taler dansk med amerikansk accent efter mange år i USA, hvor hun er lykkeligt gift og har både børn og børnebørn.

Dengang i 1954 var hun en ivrig 12-årig jazzfan, som selv sang Billie Holiday-sange sammen med sin fars jazzband, hvor blandt andet tennisspilleren og jazzmusikeren Torben Ulrich spillede med.

- Jeg sang 'God Bless the Child' for Billie Holiday, så hun græd, fortæller Lone Vinding Malast til TV 2.

Billie Holliday glemte ikke mødet

Et uddrag fra bogen 'Billie Holliday: Wishing on the Moon' af Donald Clarke viser, at Billie Holiday heller ikke glemte mødet med 12-årige Lone. Da sangerinden kort før sin død i 1959 fik besøg af sin danske ven Terkild Vinding, spurgte hun ind til hans datter og hendes sang.

- Sig til hende, hun skal lære 'Violet for My Furs' (en af Billie Holidays sange, red.), sagde sangerinden ifølge bogen til sin danske ven.

- Jeg vidste ikke, hun spurgte til mig, siger Lone Vinding Malast i dag. Men hun synger ikke længere jazz.

- Nej, det er længe siden. Men min bror lavede en CD med os for 12 år siden, hvor jeg synger, siger Lone Vinding Malast.

Hendes lillebror er Mads Vinding, der var fem år, da han mødte Billie Holiday i 1954. Mads Vinding har bevaret forbindelsen til jazzmusikken - han er i dag en internationalt anerkendt jazzbassist. Han indrømmer, at han ikke husker mødet så godt som sin storesøster.

- Jeg mener, at jeg kan huske den aften, Billie var der, og at jeg sad på skødet af hende - så det er lidt sjovt at blive mindet om det nu, siger Mads Vinding til TV 2.

Forfatter og skuespiller vil gerne møde hende

Dael Orlandersmith er lykkelig for at have fundet den danske kvinde, der er inspirationen til hendes stykke.

- Hvilken fantastisk dag, skrev hun i går i en mail til holdet bag 'Lady in Denmark' på Goodman Theatre. Og skuespilleren Linda Gehringer, der spiller hovedrollen, vil meget gerne møde den danske kvinde, hun altså spiller.

- Jeg ville sådan ønske, vi kunne møde hende, skriver Linda Gehringer i en mail til hele holdet.

Efter TV 2 havde talt med Lone Vinding Malast, ringede Dael Orlandersmith til hende og inviterede hende til Chicago for at se forestillingen.

- Men hun kan desværre ikke, da hendes mand lige har haft et hjertetilfælde, siger Dael Orlandersmith.

- Nej, det er desværre ikke muligt for mig. Men Dael Orlandersmith har sendt mig stykket, og det er jeg glad for. Jeg synes, det er spændende, at der er kommet en teaterforestilling ud af det møde, siger Lone Vinding Malast.

'Lady in Denmark' kan ses på Goodman Theatre i Chicago frem til 19. november. Dael Orlandersmith, der har skrevet stykket i både en dansk og en engelsk version, håber også, det kan komme til Danmark.

- Jeg ville elske det, hvis stykket også kunne komme til Danmark. Jeg har aldrig været i Danmark, men jeg vil meget gerne, siger Dael Orlandersmith.