Forfatter bag amerikansk teatersucces efterlyser dansker: Hvor er 'kvinden i Danmark', der mødte Billie Holiday?

16x9
Den amerikanske jazzsangerinde Billie Holiday optræder i KB-Hallen - efter at have fået medicin til halsen af en dansk læge og jazzmusiker, Terkild Vinding. Foto: Børge Lassen / Scanpix Denmark

Dael Orlandersmith, der har skrevet 'Lady in Denmark', har prøvet at finde den danske kvinde, der er hovedpersonen i stykket.

En kort beskrivelse i den legendariske jazzangerinde Billie Holidays selvbiografi 'Billie synger Blues' (på dansk) af et møde i 1954 mellem sangerinden og en dansk læge og hans 12-årige datter i København, er udgangspunktet for den amerikanske forfatter og skuespiller Dael Orlandersmiths stykke 'Lady in Denmark', der i øjeblikket er en stor succes på det anerkendte Goodman Theatre i Chicago.

Nu prøver Dael Orlandersmith med TV 2s hjælp at finde den danske kvinde, som i en ældre version har hovedrollen i stykket.

- Stykket handler om, at kunsten skaber fællesskaber på tværs af raceskel. Det ville være fantastisk at finde frem til hende, og hvis hun kunne få stykket at se, siger Dael Orlandersmith til TV 2. Hun fortæller, at hun både har skrevet stykket på dansk og på engelsk. Det kan ses på Goodman Theatre til 19. november.

Stykket er en monolog, hvor kvinden som 75-80 årig og nu bosat i Chicago-bydelen Andersonville ser tilbage på sit liv og på, hvad Billie Holidays musik har betydet for hende. Dael Orlandersmith kalder i sit stykke kvinden Helene - i virkeligheden hedder hun formentlig Lone, viser TV 2s research - men det vender vi tilbage til.

Billie Holiday var en legendarisk jazz- og bluessangerinde, som blev født i 1915 og døde i 1959, blot 44 år gammel. Hun var kendt for kærlighedssange som 'Lover Man' og 'Body and Soul', men også for protestsangen 'Strange Fruit', som handler om hvide mænds lynchninger af sorte.

Billie Holiday i KB Hallen.
Billie Holiday i KB Hallen. Foto: Lars Hansen / Ritzau Scanpix

Mødte dansk læge og hans datter

Dael Orlandersmith er en kvindelig, sort, amerikansk skuespiller og forfatter, og 'Lady in Denmark' tager udgangspunkt i en episode i Billie Holidays selvbiografi, hvor sangerinden fortæller om mødet.

- Det er meget sandsynligt, at det møde har fundet sted. Billie Holiday havde lignende oplevelser i London, hvor hun blev gudmor for familiers børn, siger Thomas Heilmann, jazz-ekspert og forfatter til en bog om Billie Holiday til TV 2.

Billie Holiday fortæller i sin selvbiografi, der udkom i 1956 - tre år inden hendes død - i USA med titlen 'Lady sings the blues', at mødet med den danske læge og hans 12-årige datter fandt sted i 1954, inden hun skulle give koncert i KB-hallen i København.

Hun skriver, at den danske læge i lufthavnen, da hun landede, kunne se, hun var forkølet, da hun nøs. Han tilbød hende at komme med ham hjem til familien for at få noget medicin, som kunne hjælpe hende.

Billie Holiday, som i perioder af sit liv var narkomisbruger, var overrasket over den danske gæstfrihed - hun var vant til ofte at blive dårligt behandlet i sit hjemland - både på grund af sin race og på grund af sit misbrug. Hun sagde ja til tilbudet. Hun fortæller, at hun hjemme hos den danske læge mødte familien og fik dansk mad og noget medicin opløst i sukker.

Metoden med at opløse lægemidler i sukker kendte hun fra sin bedstemor, og hun følte sig hjemme hos den danske familie, som sagde, at hun var velkommen hos dem til enhver tid, hvis hun kom til København. Billie Holiday fortæller også, at medicinen og den danske mad virkede - hun sang fantastisk den aften i KB-Hallen.

Beskriver besøg

- Jeg har prøvet at finde ud af på nettet og ved at snakke med nogle mennesker, hvem den familie er og komme i kontakt med kvinden, siger Dael Orlandersmith til TV 2.

TV 2 har forsøgt at finde familien. Vi har talt med flere danske jazz-kendere, og en af dem, Klaus Albrechtsen, siger, at lægen hed Terkild Vinding, og at lægen selv spillede klaver.

I en bog om Billie Holiday, 'Billie Holliday: Wishing on the Moon', af Donald Clarke, som også skildrer de tre sidste år af hendes liv, til hun døde i 1959, beskriver forfatteren et besøg fra Terkild Vinding hos Billie Holiday kort før hendes død. Terkild Vindings nationalitet beskrives ikke, men han omtales som en "gammel bekendt".

Klaus Albrechtsen henviser også til den danske tennisspiller og jazzmusiker Torben Ulrich, der i dag er bosat i USA. Det er onsdag aften ikke lykkedes TV 2 at komme i kontakt med Torben Ulrich, men i et interview i bogen: 'Udspil: Samtaler med Torben Ulrich' af Lars Movin, beskriver Torben Ulrich, hvordan han i 50'erne spillede i band med Terkild Vinding - og det er også i den bog, man formentlig kan finde løsningen på gåden om, hvem 'Lady in Denmark' - Kvinden i Danmark - i virkeligheden er.

Diana Ross, der havde hovedrollen i filmatiseringen af
Diana Ross, der havde hovedrollen i filmatiseringen af "Lady Sings The Blues". Foto: Stan Honda / Scanpix Denmark

Havde en datter

Han fortæller om samspillet med Terkild Vinding og siger til forfatteren:

- I øvrigt havde han også en datter, Lone, som kunne synge i Billie Holiday-stil, og selv om det måske lød lidt underligt, at sådan en 11-12 årig pige sang 'Body and Soul' og 'Lover Man', var hun faktisk mægtig skrap til det, fortæller Torben Ulrich.

Lone er efter alt at dømme den kvinde, der som 12-årig pige i 1954 mødte Billie Holiday.

- Det lyder meget spændende, det her, siger Dael Orlandersmith, der håber på at finde og møde Lone - og på at 'Lady in Denmark' også kommer til et dansk teater - hun har også skrevet en dansk version af det.

- Jeg ville elske det, hvis stykket også kunne komme til Danmark, jeg har aldrig været i Danmark, men jeg vil meget gerne, siger Dael Orlandersmith.