Tidligere børsmægler dømt for økonomisk kriminalitet ansat på CBS

Professor fra Aalborg Universitet kalder ansættelsen af kontroversiel og dømt børsmægler for et scoop. På Christiansborg er tonen en helt anden.

Navnet Fabrice Tourre vækker måske ikke stor genklang i Danmark, men manden er berømt og berygtet fra Wall Street i New York City - og snart vil han også være kendt på Frederiksbergs Copenhagen Business School. Her har Fabrice Tourre nemlig fået arbejde. 

"Fantastiske Fab" arbejdede i Goldman Sachs fra 2001 til 2010, og her blev han først kendt for at tjene milliarder af kroner for sit firma i de gode år i midten af 00'erne, hvor økonomisk optimisme og opadgående konjunkturer gjorde det sjovt at være børsmægler.

I kølvandet på finanskrisen i 2008 blev blikket rettet noget mere skulende mod Tourre.

Børsmægleren havde, viste det sig senere, bedraget investorer ved at få dem til at investere i obligationer, bundet i de risikofyldte boliglån kaldet subprime lån, selv om han vidste, at de var en dårlig investering. 

Konsekvensen var klar. I 2013 blev han fundet skyldig i økonomisk kriminalitet ved et civilt søgsmål, og det blev afgjort, at han skulle betale cirka 825.000 dollar - hvilket svarer til omkring 5,3 millioner kroner. 

Siden sin dom har Fabrice Tourre levet en mere stille tilværelse på The University of Chicago - indtil han fra 15. august i år blev hyret som adjunkt ved Copenhagen Business School (CBS).

Det er en ansættelse, der vækker opsigt og kritik. For kan en tidligere børsmægler dømt for bedrageri holde forelæsninger for danske studerende? 

CBS: Tourre besidder en enestående forskningsmæssig kompetence

På CBS er man ikke i tvivl. Her har man tillid til Fabrice Tourre.

Tourre har ifølge forskningsdekan Søren Hvidkjær en: 

- Enestående forskningsmæssig kompetence i feltet mellem makroøkonomi og finansiering. Han har som forsker udviklet sofistikerede teoretiske modeller til forståelse af især risikofaktorer i statsobligationerskriver dekanen i en skriftlig kommentar. 

Hverken Søren Hvidkjær eller andre fra CBS har ønsket at stille op til interview over for TV 2, men uddyber i en skriftlig kommentar, at CBS ikke mener, "at forkert adfærd bør betyde livslang udelukkelse fra forskning og undervisning".

S kalder ansættelse "meget bekymrende"

Politikerne på Christiansborg kan hverken gøre fra eller til, når det kommer til ansættelsen af Fabrice Tourre.

Socialdemokraternes forskningsordfører, Mette Reismann, studser dog over, at CBS hyrer en bedrageridømt, ugen efter CBS stoppede alle fremtidige samarbejder med Danske Bank på grund af bankens estiske hvidvasksag. 

Mette Reismann uddyber sin skepsis over for Fabrice Tourre:

- Han blev kendt som ansigtet på den grådighed, der herskede. Det er meget bekymrende, at man hyrer en person, der er fundet skyldig i at bedrage investorer under finanskrisen til at undervise kommende ledere i den finansielle sektor. 

Forskningsordfører fra Enhedslisten, Rosa Lund, mener også, der er grund til undren over CBS' disposition. 

- Han er en af hovedmændene bag en af de største kriser. Det er da stærkt problematisk, hvis han underviser i metoder, der forårsager kriser i den finansielle sektor, siger hun. 

Juraprofessor: Et scoop

Søger CBS-ledelsen anerkendelse for tilknytningen af Fabrice Tourre, skal de vende blikket væk fra Christiansborg og mod kollegerne på de andre videregående uddannelser.

Professor i finansieringsret ved Aalborg Universitet, Erik Werlauff, deler i hvert fald ikke, hvad han betegner som "politikernes forargelse". 

Tværtimod roser han CBS' disposition. 

- Han har på sin hjemmeside åbent fortalt om sin fortid. Han er blevet straffet og har betalt erstatning. Selvfølgelig har han fået en alvorlig anmærkning, men hvis man deklarerer det tydeligt for de studerende, ser jeg ikke nogle problemer i det. Så vil jeg faktisk kalde det for et scoop, siger juraprofessoren. 

På Institut for Økonomi på Aarhus Universitet vil man ikke vurdere CBS' valg af lektor. Her nøjes økonomiprofessor og institutleder, Niels Haldrup, med at konstatere:  

- Vi har aldrig stået i et sådan dilemma. Selvfølgelig er vi opmærksomme på forskellige etiske forhold, og at vores undervisere kun beskæftiger sig med lovlige forretninger.

Om det er et scoop eller ej, må i sidste ende være op til de studerende at vurdere. CBS er ikke bekymrede: 

- Vi har tillid til de studerendes selvstændige og kritiske vurdering af deres undervisere og undervisning, slutter Søren Hvidkjær i sin skriftlige kommentar.