Vestas nedlægger 400 stillinger - heraf 200 i Danmark

Selskabet gør klar til sparerunde.

Ifølge en pressemeddelelse fra Vestas gør selskabet klar til en sparerunde, hvor 400 ansatte står til at miste jobbet.

En talsmand for Vestas oplyser til TV 2, at 200 af de mennesker, der efter planen skal fyres, arbejder i Danmark.

Vindmølleproducenten forklarer beslutningen med, at der er sket et skift i branchen, og at der nu er mere vækst i lande uden for Europa. Derfor er selskabet nødt til at justere omkostningerne.

Vestas har samlet 24.300 ansatte på verdensplan, og sparerunden svarer til en reduktion af staben på 1,6 procent.

- Årsagen er, at vi justerer vores globale fodaftryk for at passe til, hvor den høje vækst forventes at være de kommende år, siger Anders Riis, der er pressechef i Vestas, til TV 2.

Forventer stabilt salg i Nordeuropa

Det betyder imidlertid ikke, at Vestas forventer en nedgang i salget i Nordeuropa.

- Der er en begrænset vækst i Europa, og med de ansatte, vi har i Europa, kan vi imødegå den efterspørgsel. Der er bare meget større efterspørgsel uden for Europa, og det er det, vi møder nu.

Ifølge pressechefen kommer virksomhedens ordrer i øjeblikket primært fra USA, Asien og Sydamerika.

- Det er spørgsmål om, at der i markederne udenfor Europa foregår en eksponentiel vækst i energibehovet, mens i Europa, der stiger energibehovet ikke særlig meget. Så i Europa skal eksisterende kapacitet udskiftes, mens det er en ny kapacitet, der skal bygges uden for Europa, siger Anders Riis.

Ingen nye ansættelser lige nu

Det betyder imidlertid ikke, at firmaet vil ansætte ny arbejdskraft med det samme.

- Vi ser ikke vores aktivitetsniveauer gå ned, så det er et spørgsmål om at have den rigtige organisation og spredning globalt set for at kunne imødegå de vækstmuligheder, der er ude i verden, siger Anders Riis.

Ifølge pressemeddelelsen rammer fyringerne blandt andet Vestas' fabrik i Hammel, hvor 80 mennesker mister jobbet.

Offer for prispres

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er afskedigelserne et symptom på, at en ny form for konkurrence hersker i vindmølleindustrien.

- Der er et stort prispres på de her vindmøllefabrikanter, og derfor er det på den ene side rigtigt, at de må producere der, hvor efterspørgslen er, simpelthen for at undgå for megen transport af de her kæmpe vinger og tårne og så videre. Men der er ingen tvivl om, at det prispres også betyder, at de ikke får de priser, som de tidligere har fået, siger han.

- Der er rigtig mange udbud, hvor man går efter en auktion, og det vil sige, at det, der er bedst og billigst, vinder.

Det vil sige, at Vestas i dag ikke kan tage de samme priser for en vindmølle, som virksomheden kunne tidligere, forklarer Ole Krohn.

Deraf følger det også, at Vestas løbende må tilpasse produktionen for at være konkurrencedygtige - altså afskedige medarbejdere.