Københavns Universitet skærper kursen overfor seksuel chikane

16x9
Københavns Universitet har nu skrevet klart ned, hvor grænserne for seksuel chikane går (arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Nye retningslinjer remser op, hvilke seksuelle handlinger, berøringer eller antydninger, universitetets ansatte og studerende skal holde sig fra.

Københavns Universitet indfører nye regler, der skal gøre op med sexchikane og seksuelle krænkelser, skriver universitetets blad, Uniavisen.

Universitetets nye retningslinjer nævner en række eksempler på mulige krænkelser. Det kan være fysiske krænkelser som ’ikke ønsket’ fysisk kontakt, berøringer, klap, klem eller kærtegn.

Det kan være ’krav, forslag eller forventninger’ om seksuelle ydelser.

Eller det kan være noget der bliver sagt med seksuelle undertoner i form af sjofle historier, vittigheder, kommentarer om udseende eller fremvisning af pornografiske billeder.

Reglerne gælder både for ansatte og studerende på universitetet.

- Det betyder, at krænkende adfærd ikke accepteres på KU. Ledelsen har pligt til at reagere, når den får kendskab til sager. Alle medarbejdere, der oplever at blive krænket, har ret til at sige fra. Det samme gælder kollegaer som på tredje hånd oplever situationer, som de opfatter som krænkende, siger Lisbeth Møller, der er vicedirektør for HR på universitetet, i en skriftlig kommentar til Uniavisen.

'Uønskede berøringer'

Der har gennem tiderne været flere undersøgelser af, hvor stort et problem seksuel chikane er på Københavns Universitet.

En rundspørge, som Dansk Magisterforening står bag, blandt de studerende viste tidligere i år, at 11 procent af de kvindelige studerende har oplevet ’uønskede berøringer, omfavnelser eller kys’ på deres studiejob.

En anden undersøgelse fra i år, som DJØF står bag, viste at fem procent af de kvindelige studerende – og én procent af de mandlige – havde følt sig udsat for sexchikane indenfor det seneste år.

I en arbejdspladsvurdering fra 2016 svarede én procent af medarbejderne, at de havde været udsat for ’uønsket seksuel opmærksomhed’.

- Arbejdspladsvurderingen viser, at det ikke er et udbredt problem på KU. Heldigvis. Samtidig nytter det ikke noget at hvile på laurbærrene og tro, at så er alt godt, og vi ikke skal gøre mere. Vi har nultolerance over for seksuel chikane på KU, og derfor skal vi altid være klar til at lytte, støtte og hjælpe, når der opstår sager, siger Signe Møller Johansen, der er fællestillidsmand for universitetets teknisk-administrative personale, til Uniavisen.

Universitets nye retningslinjer handler ikke kun om seksuel chikane. De handler om enhver form for chikane, mobning og overgreb, der har udgangspunkt i etnicitet, religion, køn, seksualitet, alder eller handicap.