Kommune forbyder lærere at deltage i sex-kåringer med elever

9. klasse-elever på flere skoler nominerer lærere i kategorier som 'Årets: Vil du med mig hjem'.

- I'm sexy and I know it, lyder sangteksten, mens en lærer fører sig frem, og en elev klapper ham bagi. 

Scenen er en del af en nomineringsvideo lavet i forbindelse med en 9. klasses afgang på Munkekærskolen i Solrød i sommer. 

Siden er den set knap 70.000 gange på Youtube, skriver Berlingske.  

Men det er langt over stregen, og den slags vil nu blive forbudt i Solrød Kommune. 

- Vi tager sagen meget alvorligt. Selvfølgelig skal der ikke være nogle seksuelle undertoner mellem elever og lærere. Vi vil indskærpe over for både ledere, lærere og elever, at vi tager skarpt afstand fra nomineringsvideoer, som i fremtiden vil være forbudt på vores skoler, siger Charlotte Houlberg, direktør i Solrød Kommune til TV 2.

Strafbart og amoralsk

I videoerne nominerer elever lærere i kategorier som 'Årets tilf' (Teacher I'd like to fuck, red.), 'Årets lækreste vikar', 'Ring, når jeg fylder 18' eller varianten 'Vi ringer, når vi bli’r 18'.

Lærerne accepterer nomineringerne ved at stille op til videoerne. 

Den er lavet i en venskabelig relation og lutter kærlighed mellem lærerteam og elever

Helle Due Bense, skoleleder, Herfølge Skole

- Det er jo ifølge straffeloven strafbart. Lærere skal ikke have seksuelle forhold til eleverne. Sådan er god moral også. Det, at man laver det til underholdning og sjov, er dybt problematisk og burde stoppe med det samme, siger Kuno Sørensen, der er chefpsykolog ved Red Barnet.

Skoleleder bakker op om videoer

Men videoerne skal slet ikke ses med den alvor, mener skolelederen på Herfølge Skole i Køge. 

Da 9. klasse havde sidste skoledag i år, godkendte et lærerteam på skolen en video, hvor en lærer er nomineret i kategorien 'Call me when I’m 18' (Ring, når jeg fylder 18, red.)

Det skal handle om andet end sex, især i forholdet mellem lærer og elev

Mette Witt Hagensen, formand, Skole og Forældre

Den beslutning bakker skoleleder Helle Due Bense op om.

- Jeg ved, i hvilken kontekst videoen er lavet, og den er lavet i en venskabelig relation og lutter kærlighed mellem lærerteam og elever, siger hun til Berlingske og fortsætter:

- Hvis man tager kategorien som et enkeltstående element, kan man få den tanke, at det er upassende. Men når jeg ser den i det samlede shows helhed, og jeg ved, hvad det er for en relation, har det ikke betydet, at jeg fik en skærpet opmærksomhed, siger hun.

Afstemning

Forening: Lærere bør sige fra 

Foreningen Skole og Forældre er enige i, at videoerne er lavet i sjov.

Men de mener, lærerne burde se, at det færdige resultat er over grænsen.

- Jeg tror, de fleste lærere, der har været med, bagefter siger: "Der gik jeg over stregen". Vi må gerne lave sjov og fis med hinanden, men den seksuelle tone skal væk. Det skal handle om andet end sex, især i forholdet mellem lærer og elev, siger foreningens formand, Mette Witt Hagensen, til TV 2.   

Lærerforening maner til eftertanke

TV 2 mødte flere forældre foran Munkekærskolen i Solrød onsdag morgen, der var rystede over videoerne. 

- Jeg bliver faktisk rigtig ærgerlig og ked af det. Jeg er meget glad for den skole og den trivsel, der er for min børn her. Jeg bliver forundret, og jeg bliver stødt, siger Mette Rytterskov Jakobsen, der er mor til børn i skolens 0. og 3. klasse.

- Når det er noget seksuelt, så er det lige grænseoverskridende nok, at lærerne er med i det, lyder det fra Jesper Christensen, der er far til et barn i skolens 0. klasse. 

Samme opfattelse har Danmarks Lærerforening, der nu håber, at alle skoler vil tænke over signalet og sætte en stopper for sex-kåringer mellem lærere og elever. 

- Videoerne er lavet til den her lidt løsslupne sidste skoledag, men det skal ikke forekomme efter min mening, og det tror jeg helt klart også, skolerne vil komme frem til i en evalueringen oven på det her, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.