I Danmark jubler vi over flere krydstogtskibe - men vores norske naboer har fået nok

16x9
Norske Svein Ingvald Opdal er ved at være træt af de store skibe, der forurener og belaster området ved hans sommerhus. Foto: Svein Ingvald Opdal / Privat

I protest over de mange skibe lagde norske Svein Ingvald Opdal et letpåklædt billede på Facebook - og så gik han viralt

Krydstogtskibe strømmer til Danmark som aldrig før.

Særligt havnebyerne uden for København har oplevet en stigning af sejlende turister, og det skaber både jobs og økonomisk vækst til glæde for butikker, restauranter og attraktioner.

I Aarhus er begejstringen faktisk så stor, at 1300 lokale har meldt sig frivilligt til at vise gæsterne rundt

Mens vi i Danmark jubler over de mange tilsejlende turister, er vores brødre og søstre nordpå knapt så imponerede.

Norsk utilfredshed

Hos vores norske naboer er de nemlig ved at være trætte af de flydende hoteller. Her er billedet af et bart bagparti og et krydstogtskib gået viralt.

Indehaveren af den nøgne numse, 71-årige Svein Ingvald Opdal, lagde søndag billedet på Facebook i protest over den massive trafik af krydstogtskibe nær hans sommerhus i Olden ved Nordfjord i Norge.

- Det var en spontan tanke, jeg fik, da jeg stod op søndag morgen, og der kom der endnu et kæmpe krydstogtskib sejlende, mens et andet allerede lå ved kaj. Et par dage forinden kom tre andre gigantiske krydstogtskibe sejlende ud fra fjorden. I alt havde over 11.000 turister været forbi byen, som normalt har 500 indbyggere, fortæller han til TV 2 og fortsætter: 

- Så jeg sagde til min kone, at hun skulle tage et billede af min bare krop, som jeg kunne lægge ud i protest.

Skibene holder i kø for at komme ind

Svein Ingvald Opdal er frustreret over den belastning, den lille bygd lider under, når tusindvis af turister lægger turen forbi. 

- Folk står overalt i kø til toiletterne, mens andre vælger at lade vandet mellem parkerede biler. Det er måske en bagatel, men det er for at understrege, at byen ikke kan bære belastningen, siger han og tilføjer: 

- Det er en plage, for nogle tjener pengene på det, mens andre får alle ulemperne.

Også forureningen giver grund til bekymring, mener han. 

- Hvis det bare var et enkelt eller to krydstogtskibe, havde det ikke været så slemt, men udslippet bliver jo stort, når de nærmest holder i kø for at komme ind til bygden, siger han.

Stor opbakning 

Billedet af Svein Ingvald Opdals bagdel er ikke længere at finde på Facebook, fordi det kom i karambolage med mediets regler om censur, men inden det blev fjernet, nåede det at blive delt utallige gange.

Nordmanden fortæller, at han har modtaget stor opbakning. 

- Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger fra folk, der har tænkt det samme, men som ikke har turdet at sige noget, fordi man jo ikke skal klage over turisme.

Protester flere steder i verden 

Svein Ingvald Opdal er ikke den eneste, der efterhånden er ved at være godt træt af krydstogtskibe. 

I Venedig har lokale over sommeren protesteret mod de store skibe lastet med turister. Tilbage i juni var over 4000 mennesker ifølge Express gået på gaden for at få 'Venedigs værdighed' tilbage. 

Også på Mallorca har lokale ifølge mediet været på gaden for at vise deres utilfredshed med masseturismen og den forurening, der kommer fra krydstogtskibe.