Kropstrend kan give livsfarlige skader: - Det kan ikke helbredes, advarer overlæge

Flere mænd i bodybuildermiljøet vælger at skyde genvej til større muskler.

Et stigende antal mænd bliver indlagt på sygehuset, efter de har sprøjtet paraffinolie ind i kroppen for at få større muskler. En livsfarlig tendens der nu har fået en af landets førende læger på området til at slå alarm.

Olien ødelægger blandt andet nyrerne, fordi den får kroppen til at danne mere kalk, og derfor advarer blandt andre overlæge Ebbe Eldrup fra Herlev Hospital mod tendensen. 

- Den yderste konsekvens er død som følge af nyresvigt.

Han behandler flere af de danske mænd fra bodybuilder-miljøet, der har valgt at skyde genvej til større muskler ved hjælp af paraffinolie.

For to år siden kendte overlægen ikke til nogen tilfælde af sygdommen, men i dag er omkring 30 personer i behandling. 

Normal anvendelse af paraffinolie

- Behandling af træ og klinker.

- Smøring af maskindele.

- I varmeapparater, komfurer og lamper.

- Afføringsmiddel.

Voldsomme konsekvenser

En af de mænd, som valgte at skyde genvej til de større muskler i overarmen, er Richo Højland, som arbejder som fjernvarmeinstallatør.  For syv-otte år siden sprøjtede han paraffinolie i musklerne i overarmene.

Et valg, som havde nogle voldsomme konsekvenser for ham:

- Pludselig døjer man med noget, som gør, at man bare vokser og vokser, samtidig med at man kan mærke, at man bliver mere og mere svag. Det er jo hammerfarligt.

For Richo Højland betød indsprøjtningerne, at han fik nyresten, som han stadig døjer med. Og han har to gange fået opereret sine overarme i udlandet, hvor han har fået fjernet 80 procent af den paraffinolie, som han fik sprøjtet ind i overarmene.

- Jeg har helt sikkert stadig gener af det. Mest når det gælder det visuelle. Det vil altid kunne ses på mine overarme. På det sundhedsmæssige plan, er det helt sikkert blevet meget bedre af operationerne.

Richo Højland vil gerne advare andre om at gøre, som han gjorde. Derfor har han oprettet en Facebookgruppe, der hedder Paraffinfri, hvor han prøver at hjælpe andre med samme problem.

- Jeg kan kun advare på det kraftigste. Det skal man holde sig fra, siger han.

Plastikkirurg: Vi kan ikke fjerne det hele

Blandt de læger, som forsøger at hjælpe de mænd, der har sprøjtet sig med paraffinolie, er plastikkirurg Pia Sjøgren fra Aarhus Universitetshospital.

- Jeg kan prøve at fjerne nogle af de områder, som generer dem mest. Det er typisk i overarmene eller på brystmusklerne. Jeg kan desværre ikke fjerne det hele, men jeg kan prøve at formindske områderne og gøre dem lidt mere normal-udseende. Mange gange har de et virkelig grotesk udseende.

Flere og flere bodybuildere vælger at skyde genvej for at få større muskler. Video: Mads Schmidt Hansen

Pia Sjøgren fortæller, at blandt de gener, som mændene kommer med, er, at de ikke kan ligge ned og sove, og at de har svært ved at finde tøj, der passer.

- Det værste er jo selvfølgelig de fysiske gener, hvor de har snurrende fornemmelse i armene og smerter i de store områder, hvor de har sprøjtet sig med paraffinolie.

Ifølge plastikkirurgen begynder generne typisk at komme 5 - 15 år efter mændene er begyndt at sprøjte sig med paraffinolie.

- Så begynder de store paraffinområder at blive hårde som beton. Og så er det, at de begynder at trykke og genere folk, siger hun.

Ingen helbredelse

Ifølge overlæge Ebbe Eldrup fra Herlev Hospital kan de mænd, som bliver behandlet for at have sprøjtet paraffinolie i deres krop, ikke gøre sig håb om at blive helbredt for de skader, de har påført sig selv.

- Vi kan behandle dem, så de ikke skader deres nyrer, og så de slipper fra de alvorligste bivirkninger. Men vi kan ikke helbrede dem.

Patienterne kan heller ikke håbe på at få en ny nyre. For den vil også blive ødelagt af olien i kroppen.