Klump af gazebind glemt i halsen på lille dreng efter operation

16x9
Sådan så den ud - klumpen af gaze, som to-årige Hjalte gylpede op, efter den havde siddet i hans hals i seks dage. Ifølge forældrene var klumpen 5 x 3 x 2 cm. Foto: Privatfoto

En glemt klump gaze har betydet en klagesag mod en speciallæge, der i forvejen er under 'skærpet tilsyn'.

Toårige Hjalte havde været syg i seks dage.

Han havde problemer med at trække vejret, han havde høj feber, og han lugtede så grimt af råddenskab, at hans forældre måtte smøre sig med pebermynteolie under næsen, når de sad med ham.

Siden han var blevet opereret for polypper mandag, var det kun blevet værre med ham.

Seks dage senere, om søndagen, var Hjaltes problemer med at få vejret blevet så alvorlige, at hans forældre ringede efter en ambulance. Mens faderen ringede, sad moderen og dunkede Hjalte i ryggen for at lette hans vejrtrækning.

Og da skete det.

Den to-årige dreng gylpede en klump gazebind op – ifølge forældrenes beskrivelse en klump på størrelse med en stor valnød.

Og fra det ene øjeblik til det andet fik Hjalte det meget bedre.

- Lige pludselig rendte han rundt. Og vi kunne kende ham igen, fortæller faderen, Michael Dam Boldt, til TV 2 om den voldsomme oplevelse, der skete i februar.

Glemt under operation

Klumpen af gazebind var ved en fejl blevet glemt i halsen på drengen, da han blev opereret for polypper på en privatklinik hos en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme i Brønderslev.

Den forglemmelse er nu centrum i en klagesag, som forældrene har indgivet til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Både over speciallægen, der stod for operationen, og over Aalborg Universitetshospital, hvor Hjalte var til undersøgelse i dagene efter operationen – uden man fandt klumpen af gaze i drengens hals.

- Der er ingen tvivl om, at de tog det alvorligt, men jeg fornemmede, at de var i vildrede. De virkede rådvilde, siger Michael Dam Boldt.

- Ikke den første sag

Klagen over speciallægen er mere alvorlig, ikke mindst fordi denne læge i forvejen var under "skærpet tilsyn" fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det var han, efter et banalt indgreb på en treårig dreng sidste år endte med, at drengen fik for lidt ilt under sin opvågning fra narkose og pådrog sig en alvorlig hjerneskade.

Se TV 2’s omtale af den historie her:

Ifølge avisen Nordjyske, der har fulgt sagen med lægen fra Brønderslev tæt, har der også tidligere været andre klagesager mod den pågældende speciallæge. Ud over de to sager med de små drenge, har speciallægen ifølge Nordjyske to gange modtaget kritik for at have overset tegn på kræft hos patienter.

I et skriftligt svar til Nordjyske skriver lægen, at han er uenig med forældrenes fremstilling af sagen, men at han på grund af sin tavshedspligt ikke kan kommentere den nærmere.

Skærpet tilsyn

Heller ikke hos Styrelsen for Patientsikkerhed kan man kommentere den konkrete sag.

Her har man holdt "skærpet tilsyn" med speciallægen på grund af sagen med den tre-årige dreng siden juli 2017. Det betyder, at man løbende kan rekvirere patientjournaler fra den pågældende læge og løbende kan komme på tilsynsbesøg.

Toårige Hjaltes far, Michael Dam Boldt, fortæller, at de faktisk godt vidste, at speciallægen var under skærpet tilsyn, da han opererede Hjalte for polypper.

- Vi troede nok bare, at så ville han nok strenge sig lidt ekstra an, siger faderen.