Se fem danske toplederes allerførste job

16x9
Lars Larsen, direktør Jysk Sengetøjslager, startede allerede som 5-årig. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

20 procent af alle danske unge mellem 13 og 15 år har et ungdomsjob. - Det giver disciplin, siger fagboss, der tydeligt husker sit første arbejde.

Der er stor forskel på, hvor meget de 13-15-årige arbejder.

Ifølge Danmarks Statistik har hver femte danske ung et fritidsjob, hvor de laver lettere arbejde, men tallene viser også, at det især er unge fra øer og jyske landkommuner, der trækker i arbejdstøjet.

Der er længere mellem bybørnene.

For hvor eksempelvis 60 procent af de unge fra Læsø har et fritidsjob, gælder det kun for 12 procent af de unge fra Lyngby-Taarbæk.

Men en fritidsjob er en god start på karrieren, siger tre topchefer og to fagbosser, som TV 2 har talt med:

- Det har givet mig noget disciplin. Hver dag skulle jeg tidligt op om morgenen, mens mange af mine kammerater kunne sove længe - det var både lørdag og søndag - så jeg fandt ud af, at pengene ikke kom af sig selv. Man skulle arbejde for det, siger formanden for 3F, Per Christensen.

Fritidsjobbene består i dag typisk af at sortere flasker i supermarkeder, gøre rent eller hjælpe til i restauranter eller caféer.

Nedenfor kan du se, hvad henholdsvis dynekongen, fagforeningsbosserne, bestyrelsesformanden og Adidas-direktøren havde som deres første job. Paletten spænder bredt - lige fra hakning af roer til rensning af toiletter:

Danske topchefer og fagbosser - Se her, hvor de startede deres karriere

Lars Larsen

Dynekøbmand Lars Larsen. Foto: Scanpix / Scanpix
Grundlægger og delejer af butikskæden JYSK
Lars Larsen hjalp allerede som 4-5 årig med at hakke roer på morens gård i Thy. Det var  i 50'erne, og det var første gang i hans liv, at han fik mulighed for at tjene penge; 25 øre for en række, der var så lang, at han ikke kunne se fra den ene ende til den anden.

- Det kunne tage et par dage at komme igennem den, men det gjorde mindre, blot man fik sin belønning, skriver han i sin selvbiografi.

Dér lærte han om "akkuratesse" og "kvalitetsarbejde", for når han var færdig, kom morens kvalitetskontrol, og for hver "grovere fejl" blev der fratrukket fem øre.

Som 11-årig fik han sit første udearbejde; nemlig som bydreng for nabokøbmanden, der gav 20 kroner om ugen. 15 af dem skulle gå til fælleshusholdningen.
I dag har Lars Larsen, ifølge Magasinet Forbes, en formue på cirka 25 milliarder kroner.

Per Christensen

3F-formand Per Christensen. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Formand for 3F
Som 13-14-årig fik han job som avisbud for 'En ny Tid', der var et socialdemokratisk dagblad i Aalborg, og efterfølgende cyklede han rundt som bud for en lokal dametøjsforretning:

- Det har givet mig noget disciplin. Hver dag skulle jeg tidligt op om morgenen, mens mange af mine kammerater kunne sove længe - det var både lørdag og søndag - så jeg fandt ud af, at pengene ikke kom af sig selv. Man skulle arbejde for det.

Per Christensen fortæller, at han var "vildt stolt", da han fik sin første løn, men han husker også en lille anekdote fra sin tid fra dametøjsforretningen:

- Jeg kan huske, at jeg var så overrasket over, at jeg aldrig nogensinde fik en eneste øre i drikkepenge fra de fine fruer, der boede i de fine huse i Hasseris, hvorimod arbejderne i Aalborg Øst altid havde drikkepenge. Det tænkte jeg meget over, siger han.
I dag er Per Christensen formand for 277.538 medlemmer i 3F.

Thomas Thune Andersen

Thomas Thune Andersen, Ørsted. Foto: Ida Guldbaek Arentsen / Scanpix Denmark
Bestyrelsesformand i Ørsted, tidligere DONG
Thomas Thune Andersen har altid været stræbsom. Han har blandt andet kæmpet sig op fra bunden af Mærsk-hierarkiet som shipping-elev til skibsreder og topchef for Mærsk Olie. I dag bruges tiden på bestyrelsesposter i ind- og udland, blandt andet som bestyrelsesformand i Ørsted.

Men arbejdslivet startede allerede, da Thomas Thune Andersen som 14-årig gik med aviser. Og da han fyldte 15-16 år fik han sit første "rigtige" job. Eller det vil sige to:

- Jeg havde to jobs; det ene var i en Irma-forretning, hvor jeg satte varer på hylderne og gjorde rent. Det andet var i Vinstokken, hvor jeg skulle ekspedere kunder og køre ud med varer.

Det var nødvendigt dengang, siger han:

- Det var en blanding af at have lyst til at arbejde, men også fordi jeg havde brug for pengene. Hvis man gerne ville gøre de ting, man havde lyst til, måtte man også tjene nogle penge - til at leve for.

Kasper Rørsted

Kasper Rørsted, øverste chef for Adidas. Foto: Michaela Rehle / Scanpix Denmark
Administrerende direktør for Adidas
Adidaschefen fik sit første fritidsjob som 13-årig, da han blev ansat i en iskiosk. Efterfølgende - i sin studietid - har han gjort rent, været bartender og lagermedarbejder i Danmark.

Rengøringsjobbet i studietiden var dog ikke det rareste i verden, siger han til den tyske karriereportal karriere.de:

- Jeg gjorde lokummer rene, og det var mere end bare et par dage, men til gengæld var det forholdsvis velbetalt.

Virkelig velbetalt er Kasper Rørsted også i dag, hvor han har en indkomst i omegnen af 50 millioner kroner årligt.

Lizette Risgaard

Formand for LO Lizette Risgaard. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Formand for LO
Lizette Risgaards fik sit første job som 15-årig. Her blev hun ansat i et firma i København, som syede automåtter og autoindtræk, og hun førte nål og tråd.

Det gav hende en økonomisk frihed, fortæller hun:

- Pludselig kunne jeg tjene mine egne penge, og jeg fik naturligvis også et ansvar. Det er en rigtig god ting, for så får man forsmag på, hvordan det virkelig arbejdsliv bliver - her kan du ikke bare sige; "jeg gider ikke". Det er en rigtig god ting.

I dag er Lizette Risgaard formand for LO, som har knap 800.000 medlemmer i sit forbund. Hun håber, at der kommer endnu flere fritidsjobtilbud til de unge.