Jæger fandt døde killinger i flyttekasse, og de er langtfra de eneste

Det sker dagligt, at kæledyrsejere dumper deres dyr i papkasser eller lignende, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Flemming Salomonsen blev rystet, da han forleden åbnede to flyttekasser, som nogen havde placeret i udkanten af hans mark i Astrup i Nordjylland.

Han forventede, at de gemte på affald. Det har han oplevet nogle gange før.

Men da han løftede låget til den ene kasse, så han et kuld døde kattekillinger. Eller det, der engang var kattekillinger. Hvor mange, der har været i kassen, var ikke til at afgøre på grund af forrådnelse.

Synet gjorde den nordjyske jæger rasende. Han kalder det ”dybt grotesk”.

- Man kan ikke dumpe nogle levende dyr i en papkasse ude i en skov og så sige farvel og tro, at det er i orden. Jeg bliver gal og harm, for hvis man har dyr, må man tage sig af dem, siger han til TV 2 Nord.

1129 dyr blev opgivet

Tilfældet fra Nordjylland er langt fra enestående.

Sidste år registrerede Dyrenes Beskyttelse 521 af disse sager. Bag tallet gemmer sig 1129 dyr, der blev efterladt og efterfølgende fundet i en papkasse, et bur eller en taske.

Man har ansvaret for sine dyr uanset hvad

Jens Jokumsen, familiedyrschef, Dyrenes Beskyttelse

Og i år er ikke en undtagelse, siger familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen, i ’Go’ morgen Danmark’.

- Det sker desværre rigtig tit. Det er noget, vi ser dagligt. Folk efterlader deres dyr ved internater, på rastepladser, containerpladser eller foran døren til en dyrlæge eller en dyrehandel.

I Dyreværnet har man samme oplevelse. Her har man ikke tal på, hvor ofte det sker, men kasserne med dyr dukker også op på deres adresser rundt om i Danmark, og de får henvendelser om efterladte dyr ved for eksempel børnehaver.  

- Nogle gange bliver de også stillet nogle steder, hvor de bliver fundet for sent. Det er fuldstændig utilgiveligt, siger direktør Rikke Christensen-Lee.

I maj blev denne kanin og et marsvin efterladt sådan her foran et af Dyrenes Beskyttelses internater.
I maj blev denne kanin og et marsvin efterladt sådan her foran et af Dyrenes Beskyttelses internater. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Særligt katte fylder

På landets dyreinternater tager man sig af de dyr, der er blevet opgivet af tidligere ejere, og forsøger at finde nye hjem til dem. Og her er det særligt katte, der fylder. Katte kan få nye kuld af killinger tre-fire gange om året, og det er en stor mundfuld for mange katteejere, lyder det. 

Det er dog den værst tænkelige udvej at efterlade sine kæledyr i en kasse eller lignende, lyder opråbet fra dyreværnsorganisationerne.

Står man i den situation, at man ikke længere kan tage vare på sine dyr, bør man netop kontakte dyreinternaterne eller forsøge at finde andre i sit netværk, der har lyst til at overtage dem.

- Det allerbedste er dog, at man undgår, at der kommer uønskede killinger ved at få steriliseret sin hunkat eller kastreret hankatten, siger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse. 

Disse fire kattekillinger blev fundet i en flyttekasse tapet til med gaffatape i Boserup Skov ved Roskilde den 10. juni. Deres mor var kraftigt dehydreret og tæt på at dø i det varme junivejr på over 25 grader.
Disse fire kattekillinger blev fundet i en flyttekasse tapet til med gaffatape i Boserup Skov ved Roskilde den 10. juni. Deres mor var kraftigt dehydreret og tæt på at dø i det varme junivejr på over 25 grader. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Men er killingerne kommet, og når man helt derud, hvor der ikke er flere muligheder tilbage, lyder opfordringen, at man skal søge dyrlæge for at få dem aflivet i stedet for at dumpe dem.

- Det er bedre end at lade dem ligge og lide i en papkasse i en skov. Man har ansvaret for sine dyr uanset hvad, siger Jens Jokumsen.

Overvej kæledyret grundigt

Generelt råder Dyrenes Beskyttelse også danskerne til at overveje det grundigt, før de bliver kæledyrsejere.

Det er Jens Jokumsens opfattelse, at mange anskaffer sig et kæledyr uden at have tænkt ordentligt over, om de virkelig har tiden, pengene og den plads, det kræver at have et kæledyr.

- Og så har man måske også glemt, at dyr altså bliver gamle. Anskaffer man sig en kanin, som måske bliver op til 12-14 år gammel, er det altså mange år frem i livet, hvor man skal tage ansvar for det her dyr, lyder det.

I videoen herunder fremhæver Dyrenes Beskyttelse fem ting, du skal overveje, før du anskaffer dig et kæledyr: 

5 råd før du køber kæledyr

Inden du anskaffer dig et kæledyr, skal du tænke dig grundigt om... Følg de 5 råd, inden du anskaffer dig et kæledyr ️

Posted by Dyrenes Beskyttelse on Sunday, July 8, 2018