SE KORTET: Må du grille? Sådan er reglerne for afbrænding i din kommune

Klik dig ind på kortet for at se, hvilke regler der gælder under afbrændingsforbuddet i netop din kommune.

Siden klokken slog 12 onsdag den 4. juli, har afbrænding været forbudt i hele landet. Det ændrer en smule regn og torden visse steder i landet ikke på. Dertil er jord og vegetation stadig for knastør efter den langste tørkeperiode i alndet siden 1872.

For mange danskere vil savnet af ukrudtsbrænderen og det at se flammerne fortære haveaffald nok være til at overse.

Men hvad med grillen?

Sommerens sydende samlingspunkt, arnestedet for hygge og gode smagsoplevelser. Dén vil vi nødigt undvære. Men hvis man skal undgå bøder for at overtræde afbrændingsforbuddet, kræver det agtpågivenhed. Og vi må undvære grillkullene, når pølserne og bøfferne skal tilberedes.

Enslydende for hovedparten af landets kommuner er, at man kan bruge gasgrill eller trangia 'under forudsætning af konstant opsyn og egnede slukningsmidler i umiddelbar nærhed'.

Udover at være udstyret med både øjne og brandslukningudstyr, kræver brugen af gasgrill også, at den står på ikke brændbart underlag. Og når den gør det, skal det være på  egen ejendom, ved sommerhuse, campingpladser, feriecentre og restauranter eller lignende.

Det kan koste dyrt, hvis man overtræder afbrændingsforbuddet. Mere end 100 gange har politiet ifølge TV 2s oplysninger udstedt bøder på 5000 kroner, hvilket er taksten for at overtræde det gældende forbud. Også derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom.

Danske Beredskaber har lavet en liste over former for afbrænding, som typisk vil være forbudt under et afbrændingsforbud. Heraf fremgår det, at det er ulovligt at brænde haveaffald, halm, halmstakke og andre former for afbrænding på marker og arealer, der ikke er dyrket.

Hvor må du grille?

I langt de fleste kommuner stopper forbuddet dog ikke her.

Af listen fremgår det, at forbuddet ofte vil omfatte en række andre former for afbrænding.

I kortet herunder har vi indhentet information fra kommunernes egne hjemmesider, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvad du må, og hvad du ikke må. 

Hvilke regler er der for afbrænding i din kommune?