Unikke billeder: Vild elg set i Danmark

16x9
For første gang i 20 år er der observeret en vild elg i Danmark. Foto: Naturstyrelsen

En bilist var på vej hjem, da en elg pludselig krydsede vejen ved Helsinge i Nordsjælland.

Danmark har endnu engang fået besøg af et dyr, der normalt ikke findes i den danske natur. Denne gang gælder det verdens største hjort, elgen – og det er første gang i næsten 20 år, at der er observeret en vild elg i Danmark.

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om en cirka to år gammel elgkvie, som torsdag aften blev set af flere bilister på Helsingørvej nord for Helsinge.

Så elg løbe ind på en hvedemark

En af dem, der har set elgen, er Malou London. Hun var torsdag aften omkring klokken 21 på vej på arbejde på et bosted i Nordsjælland, da hun står et større dyr bevæge sig rundt på en mark.

- Jeg troede først, at det var en hest, der kom løbende, siger hun til TV 2.

Men da dyret kom tættere på, stod det klart, at der ikke var tale om en hest - men derimod en elg.

Malou London valgte derfor at holde ind til siden, og derfra kunne hun se, hvordan den unge elgkvie langsomt krydsede landevejen.

- Det var ret specielt. Det er ikke hver dag, man ser en elg, siger hun.

Også Henning Nielsen nåede at få et glimt af den store hjort. Dog nåede han ikke at tage et billede elgen, da den pludselig løb ud foran hans bil ved Helsinge i Nordsjælland, da han var på vej hjem til Tisvildeleje.

- Vi kom kørende fra Hillerød mod rundkørslen og op mod Bymosevej, Helsinge. Vi var nok kun 10 meter fra den. Den løb over vejen og ind i en hvedemark med kurs mod Pibemølle, lyder det fra Henning Nielsen til sn.dk.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at der er tale om en elg, der er let at genkende på mulen, hovedet og de lange ben.

Naturstyrelsen har lagt nedenstående video af elgen på Facebook.

Vild elg ved Helsinge

For første gang i næsten 20 år: Vild elg spottet i Danmark Læs mere: http://bit.ly/elgkvie

Posted by Naturstyrelsen on Wednesday, June 20, 2018

I Naturstyrelsen håber man, at denne elg - i modsætning til andre elge, der har været på besøg i Danmark - får en chance for at kunne gå lidt i den danske natur. Og samtidig vil vildtkonsulent Niels Worm på nummer 23 21 53 14 gerne høre fra folk, der ser elgen.

- Det er altid spændende, det er jo lidt kuriøst. Den kan gå masser af kilometer på en dag, og vi vil gerne have et praj, hvis nogen har nogle sikre observationer, så vi kan følge lidt med i, hvor den går hen, siger Niels Worm til TV 2.

Den sidste elg blev slået ihjel af tog

Det er ikke første gang, at der er en svensk elg på besøg i Danmark. I 1999 levede en elg i Nordsjælland i 10 måneder, før den blev kørt over af et tog ved Ringsted den 21. maj 2000.

Siden har der løbende været rygter om elge i Nordsjælland blandt andet i 2001, 2010 og 2012, men alle gange har det efterfølgende vist sig, at der var tale om en voksende bestand af kronvildt, som begyndte at etablere mindre bestande i skovene omkring Helsingør.

Elge set i den danske natur
2018
14. juni
Helsinge
Elgkvie (-ko) blev observeret og filmet nord for Helsinge den 14. juni 2018.
1999
Juni
Hornbæk Plantage
Elgtyr svømmede i land ved Hornbæk Plantage i juni og blev observeret et antal gange i Nordsjælland. Efterfølgende vandrede elgen rundt over en god del af Sjælland og blev blandt andet observeret umiddelbart nord for Vordingborg. Elgen blev påkørt og dræbt af et godstog den 21. maj 2000 på jernbanestrækningen mellem Roskilde og Ringsted.
1986
Helsingør
Tre elgtyre svømmede til Marienlyst, Helsingør. To druknede, en blev fanget og kom i karantæne i Zoo og sendt til tysk dyrepark.
1984
Lynge
Elgtyr kom til Sjælland. Den blev dræbt af en bil ved Lynge.
1972
Hellebæk
En elgtyr svømmede i land ved Hellebæk, blev taget i karantæne i Zoo og senere sendt til svensk dyrepark.
1956
Ung elgtyr forsøgte at svømme over sundet fra Helsingborg, men opgav halvvejs og svømmede tilbage til Sverige.
1946
Nordsjælland
To elgtyre kom til Nordsjælland. En blev skudt i 1946, den anden forsvandt i 1953.
1942
Rungsted
Ung elgtyr svømmede i land i Rungsted og døde året efter.
1933
Gribskov
I perioden fra 1933 til 1951 levede der en elgko i Gribskov. Det fortælles om denne elg, at den blev så tam, at den hver søndag morgen frekventerede bageren ved Gadekæret i Helsinge, hvor den kunne ligge på græsset i en længere periode i håbet om at få en bid morgenbrød af bagerens kunder.