Tyske fodboldstjerner skaber vrede efter møde med Erdogan

Landsholdsspillerne Mesut Özil og Ilkay Gündogans møde med Erdogan i London er blevet mødt med kritik fra kansler Merkel og den tyske offentlighed.

Man kan være nok så dygtig til at drible sig ud af vanskelighederne på en fodboldbane. Straks sværere bliver det, når man uforvarende betræder den politiske arena.

Det må de tyske VM-stjerner Mesut Özil og Ilkay Gündogan sande, efter at de søndag mødtes med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hans entourage i London.

De to Premier League-stjerner fra henholdsvis Arsenal og Manchester City har begge tyrkisk baggrund, men tysk statsborgerskab. Og de lod sig afbilde i selskab med Erdogan, der i weekenden var på visit i England.

Manchester City-stjernen Ilkay Gündogan med den famøse trøje, der blev overrakt den tyrkiske statsleder
Manchester City-stjernen Ilkay Gündogan med den famøse trøje, der blev overrakt den tyrkiske statsleder Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Den tyrkiske statsleder blev yderligere begavet med fodboldtrøjer fra såvel Arsenal som de nykårede mestre fra Manchester City, og Gündogan havde udover en signering af sin lyseblå fodboldtrøje skrevet en personlig hilsen med ordene: "Til min ærede præsident, med respekt".

Udvalgte stjerner med stærk offentlig profil

Det var ikke en erklæring, der faldt i god jord i den tyske offentlighed. Özil og Gündogan er ikke bare landsholdsspillere med kurs mod juni måneds VM-slutrunde i Rusland som landstræner Joachim Löws udvalgte på det tyske Nationalelf, men også stjerner med en meget stærk offentlig profil i et land, som har haft diplomatiske og politiske brydekampe med Tyrkiet og Erdogan. Især efter at den tysk-tyrkiske journalist Denis Yücel måtte tilbringe et år bag tremmer i Tyrkiet.

Mesut Özil har tidligere stået som symbolet for integration, nu kritiseres han af højrefløjen for faneflugt
Mesut Özil har tidligere stået som symbolet for integration, nu kritiseres han af højrefløjen for faneflugt Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Siden sin gestus i den engelske hovedstad har Ilkay Gündogan forsøgt at gyde olie på vandene ved at udsende en erklæring og forklare, at mødet med det tyrkiske statsoverhoved ikke var ment som et politisk statement, men et udtryk for venlighed mod hans families hjemland.

Men så enkelt er det ikke. Især fordi Erdogan som politiker er en kontroversiel skikkelse, der i sit mere end 15 år lange regime med AKP-partiet som ledende har tilkæmpet sig noget nær uindskrænket magt og anti-demokratiske beføjelser.

Den tyrkiske præsident Erdogan i selskab med tyske fodboldstjerner.
Den tyrkiske præsident Erdogan i selskab med tyske fodboldstjerner. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Merkel tager afstand

Tysklands kansler, Angela Merkel, gav via sin talsmand, Steffen Siebert, sit syn på mødet mellem de to landsholdsspillere og Erdogan.

- Özil og Gündogan er begge forbilleder og deres optræden her kan både afstedkomme spørgsmål og misforståelser, sagde Merkel til Der Spiegel uden at komme det nærmere i mere konkrete termer.

Også fra det tyske fodboldforbund DFB kom der kritiske røster fra Reinhard Grindel. Og han var mere direkte i sin retorik end kansler Merkel.

- Vi respekterer selvfølgelig vores spillere med migrant-baggrund, men vi må også understrege, at DFB står for værdier, Erdogan ikke i tilstrækkeligt omfang viser respekt, lød det.

Erdogan og Tyrkiet står overfor et vigtigt parlamentsvalg den 24. juni, hvilket har været overraskende for mange iagttagere, da det er udskrevet et år før tid. Og set i det lys har Erdogans møde med to af Premier Leagues tysk-tyrkiske spillerpersonligheder været fristende let at tolke som en måde at skabe folkelig medvind og positiv opmærksomhed.

Landsholdsspillere lod sig udnytte

- Derfor er det også en dårlig ting, at vores landsholdsspillere lader sig udnytte af dette valgkampagne-stunt. Det har så sandelig heller ikke hjulpet på vores integration af spillere, lyder det fra fodboldforbundet ifølge avisen The Independent.

Den tyske holdleder Oliver Bierhoff har bebudet at ville have en snak med de to landsholdsstjerner.

- Ingen af dem havde tænkt på symbolikken i det foto, men det er helt sikkert forkert, og det vil vi tale med dem om, siger Bierhoff.

- Jeg har stadig ikke nogen tvivl om deres engagement i det tyske landshold, og at de identificerer sig med vores værdier, siger Oliver Bierhoff.

Landstræner Joachim Löw har afvist, at den tyrkiske flirt på nogen måde vil få konsekvenser for Özil og Gündogans plads i den 27 mand store bruttotrup, der er udtaget forud for VM-slutrunden i næste måned.

- Jeg forstår, at der banker to hjerter i deres bryst, og det kan ikke altid være nemt at forene, siger Joachim Löw.

Ingen nåde fra højrefløjen

Så nådig har forståelsen ikke været fra den højreradikale Alternative für Deutschland politiker Sebastian Münzenmaier.

- Hvis ikke de holder op med at smigre Erdogan, kan det tyrkiske landshold se frem til to nye spillere, mener han.

Mesut Özil har tidligere i karrieren stået som personificeringen af det nye multikulturelle Tyskland, hvilket har slået igennem ikke mindst i landsholdsregi. Özil modtog i 2010 en såkaldt "integrationspris" af den store Hubert Burda-mediekoncern.