Forhandlerne har forladt forligsinstitutionen - uden en aftale

Der var positive toner både fra Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler efter onsdagens forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Forhandlerne fra både det statslige, regionale og kommunale område forlod Forligsinstitutionen sent onsdag aften.

Det var primært kommunerne, der stod for onsdagens forhandlinger, mens forhandlerne fra statens områder var i venteposition.

Forhandlere fra flere fagforeninger under LO skrev natten til onsdag under på en aftale med regionerne.

En god dag

Det var en positiv Michael Ziegler, der er chefforhandler for kommunernes arbejdsgivere, der mødte pressen efter mange timers intense forhandlinger.

 - Jeg synes, det har været en god dag i dag. Der er fremdrift. Vi er ikke i mål endnu, men jeg er forsigtig optimistisk lige nu.

- Jeg synes, at vi har taget et skridt fremad i dag. I morgen er der lidt embedsmandsarbejde på nogle tekster, og så mødes vi igen politisk torsdag klokken 15. Så skal vi snakke videre. Der er stadigvæk et betydeligt stykke arbejde foran os, men jeg synes, at det her tegner et billede af, at det godt kunne ende godt, selvom der er et stykke vej endnu, siger han.

Har ikke været spild af tid

Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler for lønmodtagerne i kommunerne, kom ud fra Forligsinstitutionen kort efter sin modpart.

- Der har været arbejdet. Så vi er stadigvæk i gang. Tro det, eller lad være, sagde han og afstod fra at komme med et gæt på, om forhandlingerne er ved at nå sin ende, fordi han efter eget udsagn ”har taget fejl så mange gange”.

- Der er nogle gange, hvor jeg er gået ud herfra og har tænkt, der spildte vi rigtig mange timer. Sådan synes jeg ikke, at det har været i dag.

- Vi har stadigvæk flere bolde i luften, og det har været stat og kommune, der har været herinde. Lad os nu se, sagde han.

Statens forhandlere har været i venteposition

Mens forhandlerne fra kommunerne har haft gang i forhandlerne i løbet af onsdagen, har forhandlerne på statens område været i en afventende position.

Sent onsdag aften forlod innovationsminister Sophie Løhde, som er topforhandler for staten, forligsinstitutionen. Hun fortalte, at det havde været en stille aften for forhandlerne på det statslige område.

- Den nye udvikling for vores vedkommende ikke er så spændende forstået på den måde, at vi ikke har slidt gulvtæpperne af forhandlingslokalet hos forligsmanden i dag. Det er primært kommunerne, som har forhandlet lærerspørgsmålet, og det er det, der har fyldt i dag.

Glæder sig over delaftale

Sophie Løhde glæder sig over den delaftale, der kom i land natten til onsdag, hvor flere af fagforeningerne under LO skrev under på en aftale med regionerne.

- Jeg kigger bekymret på uret parallelt med, at jeg selvfølgelig glæder mig over, at det lykkedes at lande et delforlig i regionerne i går, det, synes jeg, er en rigtig positiv udvikling. Vi håber, at der er flere, der kommer med, og så håber vi selvfølgelig også, at vi i løbet af de kommende dage kan få lukket flere aftaler og få lukket en overenskomstaftale.

En tikkende bombe

TV 2s finanskommentator Ole Krohn var på plads foran Forligsinstitutionen onsdagen igennem, hvor han talte med de forskellige parter i takt med, at de kom ud fra forhandlingerne.

Han fortæller, at de kommunale lønmodtageres topforhandler Anders Bondo Christensen har meget travlt, hvis han skal ikke skal blive efterladt i forhandlingerne

- Der er ingen tvivl om, at Anders Bondo Christensen har travlt. Han sidder på en tikkende bombe efter delforliget natten til onsdag.

Forhandlinger fortsætter torsdag

Ole Krohn forklarede tidligere på aftenen, at Anders Bondo Christensen sad i hovedbestyrelsesmøde og diskuterede strategien.

- Sagen er, at hvis han ikke snart lander en læreraftale, så risikerer han, at Dennis Kristensen og co. kører solo uden ham. Så det er et svært dilemma, som lærerne er i for øjeblikket

Forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitionen klokken 15 torsdag.