Dansker overlevede angreb på Utøya - ny film har udelukkende fokus på ofrene

Hvis der findes et helvede på jord, så har Kristian Lundø været der.

- Det er jo en skrækkelig oplevelse og noget, jeg altid skal bære med mig.

Sådan lyder ordene fra danske Kristian Lundø, når han beskriver de nok værste 72 minutter i sit liv.

Han er en af de heldige, som slap levende fra terrorangrebet på den norske ø Utøya den 22. juli 2011, hvor den højreradikale Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 mennesker.

Det var hovedsageligt unge mennesker, som var samlet til en socialdemokratisk sommerlejr, der mistede livet. Breiviks motiv var blandt andet, at han så de unge som forrædere, der kæmpede for et multietnisk samfund, hvilket han var imod.

De forfærdelige begivenheder for knap syv år siden bliver nu skildret i en ny spillefilm med titlen 'Utøya 22. juli'.

Forud for den danske premiere har Kristian Lundø set filmen med sin familie.

- Jeg synes bestemt, filmen er nødvendig, for hvis vi nogensinde skal kunne tænke på Utøya som mere end Anders Behring Breivik, så bliver vi også nødt til at tænke på, hvad der rent faktisk skete den dag og alle de andre mennesker, som også var der, siger han til TV 2.

Gerningsmanden er kun en silhuet

Det særlige ved den nye film er, at den udelukkende ser angrebet fra ofrenes perspektiv. Man ser aldrig gerningsmanden, Anders Behring Breivik, og han nævnes ikke ved navn. Det er noget, som glæder Kristian Lundø.

- Breiviks mediecirkus skal have en ende, for det handler ikke om ham, siger han.

Ifølge Kristian Lundø hjælper filmen med at flytte fokus tilbage der, hvor det skal være, hvilket er væk fra terroristen og alle de, der associerer Utøya udelukkende med ham. Fokus skal være på, hvad der rent faktisk skete, hvorfor det skete, og på dem, der var til stede på øen den 22. juli 2011.

- Det kan godt være, at han var én, men vi var 560 mennesker, og det er vores historie, der skal trækkes videre med ind i fremtiden. Hans historie er forseglet, der sker ikke mere nu, siger Kristian Lundø.

De norske filmfolk har ikke ønsket at frigive klip før premieren. Man skal se hele filmen, som tager historien tilbage til de unge.

- Budskabet er, at syv år efter den 22. juli, så har vi stadigvæk kun fokuseret på Breivik. Vi har glemt dem, som var der, vi har glemt, hvorfor de blev angrebet, og vi har sat alt fokus på én mand, og det synes jeg er forkert, siger Kristian Lundø.

'Utøya 22. juli' har premiere i danske biografer den 3. maj.