Se køerne spjætte - 200.000 så dem danse

På 72 gårde landet over er 200.000 mennesker troppet op for at se de brune og brogede køer danse deres vej ud på græs for første gang i år.

Hoppende. Spjættende. Løbende. Dansende. 

Søndag er dagen, hvor køer landet over for første gang bliver lukket på græs - og det er en begivenhed, som mange danskere vælger at plotte ind i kalenderen.

- Afstanden fra det, jeg går og laver til hverdag, og dem inde i København, der køber mine produkter, den er blevet meget større. I gamle dage havde alle familie på landet og kom ud og så, hvad landbrug er, siger landmand Johan Frederiksen, som kalder dagen for en festdag for alle landmænd.

Cirka 200.000 børn og voksne er mødt op på 72 forskellige gårde i hele landet for at overvære det spektakulære syn af køer, der for første gang siden 1. november sidste år blev lukket ud i hegnet. 

Hvorfor siger man, at køerne danser? 

Ifølge Videnskab.dk skyldes køernes livlige løb, at de på marken har langt større bevægelsesfrihed, end de har inde i stalden.

Desuden er underlaget inde i stalden ofte hårdere og mere glat end græsmarken, og derfra har køerne i løbet af vinterhalvåret bevæget sig mere forsigtigt.

Når de pludseligt får græs under klovene, bliver skridsikkerheden testet af, og det er et syn, som lokker danskerne ud på landstederne. 

Hvorfor er de ikke ude hele året?

Det er ikke et krav, at konventionelle landbrug lukker deres køer på græs om sommeren, men ifølge tal fra Aarhus Universitet fra 2015 vælger 30 procent alligevel at gøre det. 

For økologiske bedrifter er det et krav, at malkekøerne skal på græs henover sommeren, men ikke i vinterhalvåret. Det skyldes, at der simpelthen ikke vokser græs om vinteren, og køerne ville derfor ikke have foder nok, hvis de græssede hele vinteren. 

Og hvorfor så ikke bare fodre dem udenfor? 

Ifølge Økologisk Landsforenings hjemmeside betyder de våde vintre, at køerne risikerer at træde markerne ihjel og forvandle dem til mudderpøle. Det ville resultere i, at der ikke var græs at blive lukket ud på om sommeren. 

Veganere demonstrerede

Hos Johan Frederiksen i Kirke Hyllinge og fem andre steder i landet var demonstranter fra 'Go Vegan' dukket op for at demonstrere.

Demonstranterne mener, at der bliver tegnet et glansbillede af økologien og forsøger at sprede budskabet om, at forbrugerne bør kvitte komælken og i stedet drikke plantebaseret mælk. 

- At de har en holdning om, at vi ikke skal have dyr overhovedet, det tager jeg rimeligt afslappet. Jeg tror, de fleste af dem vokser fra det, siger landmand Johan Frederiksen.