Sender lagkage hver uge indtil sygdomsramt får førtidspension - ender i skraldespanden

16x9
Helle Lillelund har lavet en kagehappening til støtte for sygdomsramte Ulla Astrup Jensen (tv). Foto: TV 2 og Helle Lillelund

Ifølge Helle Lillelund vil happeningen fortsætte, indtil sygdomsramte Ulla Astrup Jensen får tilkendt førtidspension af Struer Kommune.

En lagkage om ugen sendt til kommunaldirektør Mads Gammelmark.

Sådan har virkeligheden været den seneste måneds tid på direktørgangene i Struer Kommune, hvor Mads Gammelmark har fået leveret de søde sager i form af en Othello-lagkage.

Bag happeningen står Helle Lillelund, der er Venstre-politiker og næstformand for partiets vælgerforening i Holstebro Kommune, samt Erik W. Guldager.

Vil skabe opmærksomhed om Ulla

De ønsker begge at skabe opmærksomhed omkring den 61-årige Ulla Astrup Jensen fra Struer, der ikke kan få lov at få førtidspension på trods af, at hun ikke kan løfte hovedet og både lider af skæv ryg og Parkinsons sygdom.

Ulla Astrup Jensen lider af Parkinsons syge og rygsygdommen skoliose, så hendes hoved kan ikke rettes op, og hendes hage hviler på brystet. Struer Kommune har sagt nej til at give hende førtidspension.
Ulla Astrup Jensen lider af Parkinsons syge og rygsygdommen skoliose, så hendes hoved kan ikke rettes op, og hendes hage hviler på brystet. Struer Kommune har sagt nej til at give hende førtidspension. Foto: TV 2 / TV 2

Ifølge Helle Lillelund er der flere gode grunde til én gang om ugen at gøre kommunaldirektøren opmærksom på, hvor galt til det står til med den sygdomsramte kvinde.

- Vi gør det blandt andet for at sætte fokus på den meningsløse måde, som systemet behandler Ulla på. Jeg synes, at Struer Kommune med Mads Gammelmark i spidsen behandler hende virkelig skidt, siger Helle Lillelund til TV 2.

Ventre-politikeren fortæller, at kagen skal ses som en overskudshandling og et symbol på, at sagen ikke bliver glemt.

Det er en Othello-lagkage som denne, der hver uge bliver sendt til kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark.
Det er en Othello-lagkage som denne, der hver uge bliver sendt til kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark. Foto: Helle Lillelund

Lagkage endte i skraldespanden

Happeningen har stået på én gang om ugen i en måneds tid, siden TV 2 i marts satte fokus på Ulla Astrup Jensens sygdom og Struer Kommunes vurdering af, at hun ikke er for syg til at arbejde. Og derfor ikke kan få førtidspension.

Torsdag var Helle Lillelund selv med til at aflevere en lagkage personligt til Mads Gammelmark på Struer Kommune sammen med Erik W. Guldager.

Og det var en noget overrasket kommunaldirektør, der modtog den aparte gave.

- Vi bankede pænt på døren, hvor Mads Gammelmark sad til møde. Da vi overrakte ham lagkagen, lukkede han hurtigt døren efter sig. Men bare sekunder herefter valgte han demonstrativt at kyle den i skraldespanden ude på gangen, siger Helle Lillelund.

Hun fortæller, at det var en noget anden reaktion, end hun havde regnet med.

- Kommunaldirektøren virkede meget irriteret, fortæller Helle Lillelund om episoden.

Deltager ikke i pjat

TV 2 har forholdt kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, til sagen.

Han ønsker dog ikke at udtale sig om den konkrete episode, men har udelukkende følgende kommentar til sagen:

- Vi tager opgaven for borgerne alt for alvorligt til at deltage i den slags pjat. Så vi kan naturligvis heller ikke spise kage og slik, som vi får på den måde. Det har vi slet ikke lyst til, siger Mads Gammelmark.

Ulla Astrup Jensen (tv.) siddende sammen med Venstre-politiker Helle Lillelund (th.) i sit hjem.
Ulla Astrup Jensen (tv.) siddende sammen med Venstre-politiker Helle Lillelund (th.) i sit hjem. Foto: Helle Lillelund

Flere lagkager

Ifølge Helle Lillelund vil leveringen af den ugentlige lagkage til direktørkontoret vare ved, indtil Ulla Astrup Jensen bliver tilkendt førtidspension.

- Jeg er rystet over beslutningen fra Struer Kommune. Ulla kan næsten intet selv, det kunne jeg ved selvsyn konstatere, da jeg besøgte hende i hendes hjem i går. Mads Gammelmark burde selv besøge Ulla for at forstå hendes fortvivlende situation, siger Ventre-politikeren.

Hun mener, at sagen er grotesk, da Struer Kommune tidligere har erkendt, at Ulla Astrup Jensen før eller siden vil ende med at få førtidspension.

Har kæmpet for førtidspension

I 22 år arbejdede Ulla Astrup Jensen som handicapchauffør, indtil en Parkinsons sygdom for to år siden havde gjort så stort indtog i hendes hjerne, at hun ikke engang kunne huske, hvordan hun kørte bilens lift ned.

Ulla Astrup Jensen
Ulla Astrup Jensen Foto: TV 2

Derfor blev hun fyret fra sit job.

Siden da har hun kæmpet for at få tildelt førtidspension, og hendes tilstand er kun blevet forværret.

Men Struer Kommune mener altså ikke, at Ulla Astrup Jensen er berettiget til førtidspension.

Ulla har både skoliose og Parkinson, men kommunen vil alligevel ikke godkende hende til førtidspension. Video: Anne Brandbjerg