Antallet af lønmodtagere har aldrig været større

Rekord var ventet, men det var ikke ventet, at antallet af beskæftigede ville stige så meget, siger cheføkonom.

Der har aldrig været så mange lønmodtagere i Danmark, som der var i januar. 

Det viser Danmarks Statistiks tal for beskæftigelse.

Nyheden bliver vel modtaget hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Dagens beskæftigelsestal luner på en kold forårsdag. De slår fast med syvtommersøm, at det går godt i Danmark. Aldrig før har disse tal vist så mange lønmodtagere i beskæftigelse. Tidligere på ugen kunne vi glæde os over, at vi også har det laveste antal på offentlig forsørgelse i mere end 10 år. Der er virkelig grund til optimisme.

- Nu gælder det om at få de gode tider til at vare ved. Vi skal sikre, at endnu flere bliver en del af arbejdsfællesskabet, og at virksomhederne har gode vilkår, så vi også i mange år frem har råd til at investere i vores fælles velfærd, siger han til TV 2.

Tallet er et forsøg på at lave en parallel til det såkaldte kongetal, som kendes fra amerikansk økonomi. 

Opgørelsen laves på baggrund af indberetninger til Skat, og alle lønmodtagere i det offentlige og private tælles med uanset timetal.

Uventet stor stigning

- Det var jo ventet, at vi ville få denne her rekord. Men det var ikke ventet, at vi ville få en så stor stigning, som vi fik i januar, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen til TV 2. 

Han henviser til, at 7200 personer fik job alene i januar. Og det er en rekord i sig selv. Det er nemlig den største stigning, som har været i statistikken. 

- Det clasher lidt med nogle af de andre indikatorer fra dansk økonomi, som ikke ser alt for stærke ud. Så tallene peger i lidt forskellig retning. Men det her meget centrale begreb; hvor mange mennesker der har et job, som jo er en virkelig stærk indikator på, hvordan opsvinget har det, den peger kraftig opad. Det er en virkelig god nyhed, siger Las Olsen.

Han mener, tallet viser, at virksomhederne efterspørger arbejdskraft. At virksomhederne kan sælge deres varer og tjenester - og er i stand til at finde arbejdskraft.

- Man kan ikke til evig tid have stigende beskæftigelse. Og slet ikke beskæftigelse, der stiger i det her tempo, så vi kommer til i løbet af nogle år at nå grænsen. Det ligger i opsvingets natur, at det på et tidspunkt bliver afløst af en mere flad udvikling. Men det bedste bud er, at vi godt kan fortsætte nogle år endnu med den stigning, lyder vurderingen fra Las Olsen.

Siger noget om tilstande på arbejdsmarkedet

Opgørelsen tæller personer i alderen 16-64 år, som har bopæl i Danmark. I alt var 2.728.800 personer beskæftiget. Den hidtidige rekord var fra april 2008. 

Antallet af beskæftigede er et af flere, der siger noget om tilstanden på det danske arbejdsmarked. 

En anden indikator er antallet af personer på offentlig forsørgelse. Her var der i fjerde kvartal sidste år det laveste antal siden 2007. I alt 718.200 personer modtog offentlige ydelser. Tallet inkluderer ikke SU-modtagere.