Strandpromenade til 26 millioner ødelagt af vintervejret

200 meter af den lange strandpromenade i Sønderborg er delvist brudt op af vintervejret.

I slutningen af juni sidste år blev den nyanlagte strandpromenade i Sønderborg indviet.  

Der var tale om et tilløbsstykke og et resultat, som kommunen var rigtig godt tilfreds med, kunne man læse i JydskeVestkysten.

- Det bliver kronen på strandpromenaden, sagde Frode Sørensen, formand for teknik- og miljøudvalget i kommunen, dengang til JydskeVestkysten.

Der var endda tale om, at den tyske leverandør af de specielle saltvandsresistente klinker ville kalde dem Sønderborg Klinker.

Skulle være saltvandsresistente

Klinkerne, der er på størrelse med mursten, blev håndlagt for at sikre, at materialet lå helt jævnt, så belægningen ikke ville komme til at skride, og saltvandet ikke ville kunne trænge ind, kunne man læse i samme avis.

Jeg må sige, vi har en forventning om, at det skulle kunne holde mere end et halvt år

Drifts- og anlægschef, Sønderborg Kommune

Prisen for de 1374 meter promenade var 26 millioner kroner. Eller næsten 19.000 kroner per meter.

Men nu er omkring 200 meter af promenaden delvist brudt op. De fine ’Sønderborg Klinker’ ligger hulter til bulter, og nærmest havet langs granithammeren, der skal beskytte mod højvande, ligger en rende med vand.

Den skyldige: Vintervejret.

Øv, vejret har været lidt hårdt ved vores flotte nye strandpromenade. Vi spærrer af med det samme, og på mandag mødes vi...

Posted by Sønderborg Kommune on Friday, March 16, 2018

Uheldig kombination

- Der er tale om en uheldig kombination af højvande, bølger og blæsevejr, siger Henrik Littau, der er drifts- og anlægschef i Sønderborg Kommune, til TV 2.

Han understreger dog, at det ikke er hele promenaden, der er ramt.

Om sin første reaktion, da han hørte om problemet, siger Henrik Littau:

- Jeg tænkte bare, at det kan da ikke passe.

Bestilte strandpromenade af fineste kvalitet

Bjarke Butt Eriksen, direktør for Økonomi, Teknik og Miljø i Sønderborg Kommmune, skutter sig i morgenkulden, hvor TV 2 har sat ham i stævne for at høre hans vurdering af promenaden.

- Hvad vi har fået, kan man jo godt være i tvivl om på en dag som i dag, men vi har i hvert fald bestilt en strandpromenade, og endda en strandpromenade af fineste karakter, siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, hvem der skal betale for de problemer, der er opstået, mener han.

- Det er alt for tidligt i dag at gætte på, men det er jo det, vi skal afdække ved hjælp af de undersøgelser, der jo til syvende og sidst handler om, hvordan det er sket, og hvorfor det er sket.

Sønderborg Kommune betalte 26 millioner kroner for strandpromenaden sidste år. De forventer ikke at skulle betale for ødelæggelserne.

Møde skal klarlægge årsag

De undersøgelser, økonomidirektøren hentyder til, skal igangsættes, blev det besluttet på et møde, der fandt sted mandag klokken 10, oplyser Henrik Littau.

Her mødtes repræsentanter for Sønderborg Kommune med en række fagpersoner for at klarlægge, hvorfor det lige er den del af broen, der er ramt, og hvad der skal gøres.

Henrik Littau har tidligere udtalt til JydskeVestkysten, at årsagen kan være det grus og sand, der ligger under stenene, der ikke er komprimeret godt nok.

- Skulle holde mere end et halvt år

Det er virksomheden Barslund A/S, der har haft hovedentreprisen i opførelsen af strandpromenaden. De er endnu ikke vendt tilbage til TV 2 med en kommentar.

Langs granithammere, ud til havet, ligger en rende med vand.
Langs granithammere, ud til havet, ligger en rende med vand. Foto: Kenny Månsson

Det er den lokale virksomhed ES Brolægger & Entreprenør, der har lagt stenene, men de har endnu ikke, mandag morgen, modtaget en meddelelse om problemerne fra Sønderborg Kommune og har ingen kommentarer før efter det møde, der afholdes mandag klokken 10.

Drifts- og anlægschef Henrik Littau mener ikke, at Sønderborg Kommune og dermed skatteborgerne kommer til at betale for arbejdet en gang til.

- Nej. Jeg må sige, vi har en forventning om, at det skulle kunne holde mere end et halvt år, siger han til JydskeVestkysten.

Ikke usædvanlige vejrforhold

Ifølge TV 2 VEJRET har en strid og vedvarende østenvind blæst hen over Østersøen og frem mod Als og Sønderborg fredag, lørdag og søndag.

- Vinden har været særdeles kraftig med vindstød af stormstyrke i perioder alle tre dage, og det store vindpres har forårsaget forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen omkring Als. Fredag og lørdag var vandstanden op til en meter over normalt dagligt vande omkring Als, siger meteorolog Thomas Mørk fra TV 2 VEJRET.

Vinden har desuden dannet høje bølger, som har slået ind mod kysten.

Man har derfor været ramt af både forhøjet vandstand og høje bølger i en relativt lang periode, og det kan med stor sandsynlighed have givet forøget erosion ved de ramte kyststrækninger.

Ifølge Thomas Mørk ser man dog ofte en strid østenvind på den her tid af året, og man taler undertiden om en 'påskeøsten'. Denne gang har vindstyrkerne dog generelt været høje.