Meteorit fundet i sommerhus ved et tilfælde - faldt gennem taget

16x9
Dueodde-meteoritten. Foto: Martin Bizzarro / Statens Naturhistoriske Museum

Efter undersøgelse på Statens Naturhistoriske Museum står det klart, at der er tale om helt ny dansk meteorit. Den har fået navnet Dueodde-meteoritten

Ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet opdagede en sommerhusejer på Bornholm ved et tilfælde en mørk sten i sit hus, efter han i juli sidste år havde undret sig over et rundt hul i taget på annekset til sit hus.

I første omgang smed han stenen væk, men da hans kone hørte historien, blev stenen sendt til nærmere undersøgelse på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, hvor professor Martin Bizzarro kunne slå fast, at der er tale om en helt ny dansk meteorit.

– Finderen af Dueodde-meteoritten vurderer dog, at hullet i taget ikke er mere end to-tre år gammelt, så det er altså ikke så lang tid siden, at Dueodde-meteoritten faldt ned, siger Martin Bizzarro.

Meteoritten vejer cirka 75 gram, og den har fået navnet Dueodde-meteoritten.

Undersøgt af flere forskere

Ifølge pressemeddelsen er Dueodde-meteoritten blevet undersøgt af flere forskere. De vurderer, at den er en såkaldt almindelig kondrit. Det er et stykke af en asteroide, som består af sten og metal - cirka 80 procent af de meteoritter, der bliver fundet, tilhører den kategori.

Men mange gange finder folk sten, som de tror er meteoritter, men som viser sig ikke at være det. Derfor var professoren fra Statens Naturhistoriske Museum også skeptisk, da han hørte om Dueodde-meteoritten.

- Men ret hurtigt stod det alligevel klart, at der måtte være tale om en meteorit. Og ganske rigtigt, nu har vi endnu en dansk meteorit i samlingen, og jeg kan kun opfordre sommerhusejerne omkring Dueodde til at tjekke deres sommerhustag for huller, siger Martin Bizzarro.

Sommerhusejeren bliver nu belønnet med en findeløn på 14.000 kroner, og meteoritten bliver udstillet på Geologisk Museum i København. Den kan ses fra tirsdag den 20. marts.

.