Jysk losseplads brænder for femte dag i træk - og kan gøre det syv dage endnu

16x9
Nordjyllands Beredskab graver affald væk fra stedet for at nå ind til kernen, hvor branden er opstået. Foto: Nordjyllands Beredskab

En gammel, knastør halmballe kan være skyld i branden.

En brand på en losseplads ved den nordjyske by Løgstør er i gang på femte dag, efter et depot med 4-5000 tons haveaffald lørdag blev antændt.

Indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab Jes Caspar Mortensen fortæller til TV 2, at de allerede mandag troede, at branden var slukket. Men tirsdag fik de atter meldinger om røg fra den massive bunke haveaffald, og så måtte de afsted igen.

- Vi kaster vand på bunken og graver affald væk, så vi kan komme ind til kernen. Det er her, vi mener, at branden er udsprunget fra, siger indsatslederen.

Han vurderer, at det indtil nu er lykkedes dem at køre et par tons haveaffald væk fra bunken, men at arbejdet kan fortsætte i alt fra to dage til en uge.

En tør halmballe kan være synderen

Sidste år blev det tilladt at smide halm i depotet med haveaffald. Nu tyder det på, at en gammel halmballe kan være årsag til branden.

- Når affald nedbrydes, sættes der gang i en proces, der skaber varme. Hvis der ligger en knastør halmballe inde midt i bunken, er der en risiko for, at den selvantændes, siger Jes Caspar Mortensen.

Siden lørdag har der været brand på en losseplads i Løgstør. Beredskabsstyrelsen regner med at branden vil være slukket om to til syv dage.
Siden lørdag har der været brand på en losseplads i Løgstør. Beredskabsstyrelsen regner med at branden vil være slukket om to til syv dage. Foto: Nordjyllands Beredskab
Nordjyllands Beredskab har sat en større slukningsindsats i gang.
Nordjyllands Beredskab har sat en større slukningsindsats i gang. Foto: Nordjyllands Beredskab

Jes Caspar Mortensen forklarer, at temperaturen under en nedbrydningsproces kan blive så høj, at man bare 20 centimeter inde i bunken kan opleve, at det er så varmt, at man ikke vil kunne holde sin hånd der.

Ifølge indsatslederen gør vindretningen, at beboere i området ikke er generet af røgen, som nu har hængt i luften siden lørdag. Han oplyser, at branden er under kontrol, og at der kun sjældent er synlige flammer.