Nyfødte smittet med MRSA på dansk sygehus

16x9
Arkiv Foto: TV 2 Nord

I samarbejde med TV2 Nord

Afdelingen har nu iværksat en større smittesporing, og det betyder, at samtlige af afdelingens 20 indlagte børn er blevet podet.

Der er i dag konstateret tilfælde af MRSA-sygdom hos børn på Neonatalafdelingen på Aalborg Sygehus Nord. Det er samtidigt konstateret, at flere børn er blevet smittebærere uden at være syge. 

- Heldigvis bliver man sjældent syg af MRSA-bakterien, og den er ikke multiresistent, så skulle det ske, at man bliver syg og for eksempel får en hudinfektion, kan vi behandle effektivt med andre typer antibiotika. Så der er ikke grund til bekymring, siger afsnitsledende overlæge på neonatalafsnittet på Aalborg Universitetshospital Nord, Pia Sønderby Christensen. 

Har iværksat smittesporing

Afdelingen har nu iværksat en større smittesporing, og det betyder, at samtlige af afdelingens 20 indlagte børn er blevet podet. Flere er konstateret som smittebærere. 

Derfor skal deres forældre nu også podes for smitten sammen med personalet på afdelingen. Børn, der tidligere har været indlagt på afdelingen, vil også blive indkaldt sammen med deres forældre. 

- De berørte familier kontaktes direkte, og podningerne foretages enten via egen læge eller Aalborg Universitetshospital. Vi vil gerne beklage det besvær, smitteopsporingen har medført og samtidig takke for den opbakning, vi har mødt, så vi får mulighed for at alle familier kan tilbydes relevant hjælp, siger Pia Sønderby Christensen.

Bliver ikke nødvendigvis syg

Selvom smitten kan lyde alvorlig, er det ikke noget, man skal være bange for, understreger overlægen. 

- Det er selvfølgelig noget, vi gerne ville have været foruden, men vi ser det af og til hos de helt små børn, der ikke har helt samme modstandskraft som vi voksne. 

Hvis man er smittet med MRSA-bakterien, bliver man ikke nødvendigvis syg, men man kan få infektioner i for eksempel huden. Smitten er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. 

- Vi ved endnu ikke, hvordan smitten er kommet ind på afsnittet, det skal smittesporingen gerne afsløre. Men det vigtigste lige nu er at få stoppet smitten, siger afsnitsledende overlæge Pia Sønderby Christensen.

Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.