TV 2 søger donorbørn og donorer til stort dna-projekt

16x9
Sædceller fra donor. Foto: Mads Nissen / Scanpix Denmark

Er du donorbarn, sæd- eller ægdonor, og ønsker du at finde dine slægtninge? Så kan du nu tilmelde dig en ny dansk dna-database.

Omkring 20.000 danskere er født med hjælp fra æg- og sæddonorer. Mange af dem kender ikke deres biologiske far eller mor, ligesom flere lever i uvished om eventuelle halvsøskende.

I langt de fleste tilfælde skyldes det, at donoren er anonym. Men i de tilfælde hvor donor og donorbørn ønsker at møde hinanden, vil TV 2 gerne hjælpe med at skabe kontakt.

Et projekt, som også vil munde ud i en række tv-programmer, der dokumenterer processen.

- Hvis vi opnår tilstrækkelig mange tilmeldte, vil vi kunne lade de her familiemedlemmer frivilligt møde hinanden, siger udviklingsredaktør på TV 2 Jes Schrøder og tilføjer:

- Ad den vej vil vi kunne skildre, hvad der er på spil, når man er uvis om forhold, som de fleste af os har et klart billede af - nemlig vores biologiske ophav.

Derfor har TV 2 med tilladelse fra Datatilsynet planer om at oprette et dna-kartotek for de donorer og donorbørn, hvor begge parter frivilligt ønsker at finde sammen med deres endnu ukendte slægtninge. Forældre og børn såvel som brødre og søstre.

Dna-kartoteket bliver oprettet, såfremt nok deltagere melder sig, og vil blive håndteret fortroligt i samarbejde med et anerkendt hollandsk hospital med erfaring på feltet. Når projektet er slut, bliver dna-databasen slettet igen.

Er du donor eller donorbarn, og har du lyst til at deltage i projektet? Så kan du læse mere og tilmelde dig HER.