Schweiz forbyder kogning af levende hummere - skal Danmark følge efter?

En ny lov skal forhindre schweizerne i at koge deres hummere. Dyrenes Beskyttelse så også gerne, at vi fik den lov i Danmark.

Vandet bobler i gryden, og dampen stiger op.

På køkkenbordet ligger en hummer med bånd om kløerne, så den ikke kan nappe på vej ned i gryden.

Den bekymring slipper schweizerne dog for fremover. For til marts bliver denne form for tilberedning fortid i Schweiz, når en ny lov træder i kraft.

Smerte og ubehag

I den nye lov lyder det, at hummere og andre krebsdyr ”skal bedøves, før de dræbes”, og dermed er det altså slut med at putte hummere, der er ved bevidsthed, i kogende vand.

Skulle et lignende forslag komme på tale i Danmark, ville det da også blive hilst velkomment hos Dyrenes Beskyttelse.

- Det ville absolut være en god ting, fordi vi mener, det er et dyreværnsmæssigt problem for de hummere, der bliver kogt levende, siger Ditte Erichsen, der er dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

- Hummeren er jo et krebsedyr og har derfor et andet sansesystem end hvirveldyr, men der er lavet undersøgelser, der viser, at de har nogle reaktioner, der tyder på, at de også kan opleve smerte og ubehag.

Men det er ikke alle, de nye undersøgelser gør indtryk på.

Fiskehandler vil fortsat koge sine hummere

På trods af den nye lov i Schweiz har fiskehandleren Kaj Hilfling, der holder til i Torvehallerne i København, fortsat tænkt sig at koge sine hummere levende.

- Jeg synes, de er fjollede. Hummeren har bedst af at blive kogt levende, fordi den dør meget hurtigere og smagen og saften bliver inde i den, siger han.

Hos Dyrenes Beskyttelse er man derimod af den overbevisning, at det ikke er afgørende.

- Om hummeren er levende eller aflivet, når man koger den, har, så vidt jeg ved, ingen betydning for smagen, siger hun.

Afstemning

En række nye regler

For at overholde de nye regler skal schweiziske kokke og andre hummerkogere fremover enten slå hummeren ihjel eller give den elektrochok, inden den plumpes ned i kogevandet.

Samtidig bliver det også ulovligt at fragte og opbevare levende krebsdyr på is.

De nye regler er en del af en række nye dyreværnsregler i landet, der også skal bekæmpe ulovligt hundeopdræt, og som gør det strafbart at bruge halsbånd, der automatisk straffer hunde, når de gør.