Bøderegn efter kontroller i hele landet - bilist kørte 204 km/t

16x9
Fartkontrollen har været på overarbejde i første uge af det nye år. Arkivfoto Foto: Axel Schütt / Scanpix Denmark

Automatiske fartkontroller har udløst en bøderegn til bilister i årets første uge.

Danske bilister er suset ind i det nye år. På den dårlige måde. 

For i politikredse i hele landet har politiets automatiske trafikkontroller, såkaldte ATK-vogne, været på overarbejde de seneste dage.

I Syd- og Sønderjyllands politikreds har fotovognen taget 48 bilister, som er kørt for stærkt forbi et skoleområde, hvor man ellers skal sætte farten ned og tage hensyn.

Og det er endda til trods for, at politiet havde advaret om kontrollen.

- Man kan undre sig over, at folk trods af, at vi på forhånd fortæller, hvor vi stiller fotovognene op, alligevel kører for stærkt. Havde vi ikke advaret, havde der dog sandsynligvis været flere klip, så jeg mener, at vores advarsler har en dæmpende effekt, siger vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

249 bilister kørte for stærkt på motorvejen

På Vestmotorvejen på Sydsjælland, en af 11 særligt udvalgte strækninger, passerede i alt 2842 køretøjer lørdag mellem klokken 14.00 og 19.30 den automatiske trafikkontrol, der var opstillet ved motorvejen. 

Og ikke mindre end 249 bilister overholdt ikke hastighedsbegrænsningen på 110 kilometer i timen. Det oplyser Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Den højeste hastighed, der blev målt, var en bilist, der passerede med 204 kilometer i timen. Det udløste en betinget frakendelse af kørekortet, hvor den pågældende bilist ikke må begå tilsvarende overtrædelser af færdselsloven i tre år.

Mange klip i kørekortet

Oven i det fik ni andre bilister i tidsrummet lørdag klip i kørekortet, mens yderligere tre andre bilister kørte så hurtigt, at de også får en betinget frakendelse af deres kørekort.

Som om det ikke var nok, er der også flere andre steder på Sydsjælland, hvor bilisterne i starten af det nye år har haft alt for travlt med at trykke på speederen. 

På eksempelvis Sydmotorvejen blev der søndag i tidsrummet mellem klokken 8.47 og 14.16 kontrolleret 1369 bilister. Det resulterede i 42 klip i kørekortet og to betingede frakendelser af kørekortet.

Her blev den højeste hastighed målt til 152 kilometer i timen - på en strækning, hvor man 'kun' må køre 90 kilometer i timen. 

Pilotprojekt iværksat

Som led i et pilotprojekt, hvor fotoudstyret fra 20 af politiets ATK-biler monteres fast, vil der atter være automatisk fartkontrol, også kendt som stærekasser, fotofælder eller stationær ATK.

- Hvis det viser sig, at disse stærekasser samlet set har den ønskede effekt, kan vi skalere pilotprojektet op og omdanne endnu flere fotovogne til stærekasser, sagde transportminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse i efteråret 2017.

Ved samme lejlighed udtalte afdelingsleder i FDM Torben Lund Kudsk, at foreningen længe har efterlyst, at man i højere grad brugte skiltede stærekasser.

- I andre lande har man i årevis har haft skiltede stærekasser med gode erfaringer. Her er der en klar sammenhæng mellem stærekasser og antallet af ulykker. Det samme gælder ikke fotovogne. Derfor mener vi, at pilotprojektet er et skridt i den rigtige retning, påpegede han.

Stærekasser i fuld gang

De 20 kameraer er i begyndelsen af året blevet stillet op langs de 11 såkaldt ’farlige vejstrækninger’ spredt ud over landet. 

Noget tyder på, at der bliver godt brug for stærekasserne. 

Fredag aften kørte en 60-årig mand fra Skive på Holbækmotorvejen i østlig retning med 178 kilometer i timen - på en strækning, hvor det højst er tilladt at køre 110 kilometer i timen.

Samme sted kørte en mandlig bilist på 23 år fra Brøndby med 161 kilometer i timen mod højst tilladt 110 kilometer i timen. Han foretog tillige en overhaling indenom, lyder det fra politiet. 

To ulovlige overhalinger

Også i Østjylland har man udført adskillige hastighedskontroller i den første uge af det nye år. 

På flere strækninger i Aarhus Vest kørte 26 personer så hurtigt i sidste uge, at de blev sigtet for i alt 37 forseelser. 

En trafikant kørte på Viborgvej i Tilst med 124 kilometer i timen på et sted, hvor man måtte køre med højst 70 kilometer i timen. Oven i det foretog samme bilist to ulovlige overhalinger. Bag ham lå en videobil, der efter at have bragt ham til standsning kunne gøre regnskabet op: en betinget frakendelse af kørekortet, to klip i kørekortet samt en bøde på 8000 kroner.

I alt var der i Aarhus Vest 17 hastighedssager – hvoraf tre var så grove, at de udløste betinget frakendelse af førerretten.

Otte personer kørte over for rødt lys, tre foretog ulovlige overhalinger, to var frakendt førerretten, og flere talte i mobiltelefon og kørte uden sele.

Polsk mand var eftersøgt i forvejen

Vi slutter rundturen i det trafikale landskab tilbage på Sjælland. 

På Køge Bugt Motorvejen gik det ligeledes rigeligt stærkt for en bilist denne weekend. 

I hvert fald kunne færdselspolitiet ud for Solrød Strand måle, at bilisten kørte med mindst 189 kilometer i timen på en strækning, hvor hastighedsgrænsen ligger på 110 kilometer i timen.

I bilen sad en 31-årig polsk mand, og da politiet stoppede ham, kunne de konstatere, at han i forvejen var eftersøgt af Midt- og Vestsjællands Politi.