Ibuprofen kan skade unge mænd

To idrætsudøvere har delte meninger om, hvordan de vil tage smertestillende medicin fremover.

Det kan have vidtrækkende konsekvenser for unge mænd i deres bedste alder, hvis de bruger smertestillende medicin som for eksempel stoffet ibuprofen, der kan fås i håndkøb.

Det viser dansk-fransk forskning, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.

Resultaterne er bekymrende, mener seniorforsker David Møbjerg Kristensen, fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet. Han er forfatter på det store internationale studie af unge mænds brug af ibuprofen:

- Der behøver ikke at være tale om et større forbrug eller misbrug af ibuprofen. Kort tids normalt forbrug af den smertestillende medicin nedsætter testiklernes udvikling af kønshormonet, og det bevirker, at hjernen bliver nødt til at kompensere for manglen, siger han til TV 2. 

- De unge mænd, vi har undersøgt i studiet, havde på ganske kort tid en testosteronproduktion, der svarer til en 70-årig mands.

Det er første gang, man videnskabeligt har undersøgt sammenhængen mellem den populære smertestillende medicin og produktionen af det vigtige kønshormon, der blandt andet er afgørende for udviklingen af muskelmasse og præstationsevnen.

Pillerne kan give rejsningsproblemer, dårligere sædkvalitet, forringet stofskifte og depression.

Idrætsudøvere tager ofte ibuprofen

Salget af piller med ibuprofen ligger på lidt over 52 millioner om året i Danmark. To af dem, der tager pillerne, er Søren Hauborg og Malthe Koch Hansen. De går begge på Ollerup Gymnastikhøjskole på Fyn.

- Jeg tager pillerne før opvisning og efter opvisning, fortæller Søren Hauborg til TV 2.

Da drengen dyrker gymnastik det meste af dagen, må de de ofte ty til smertestillende medicin som Ipren, der indeholder ibuprofen.

- Efter træning hvor jeg har haft så mange smerter, at det har været besværligt at gå, har jeg taget Ipren for at klare at komme hjem, lyder det fra Malte Koch Hansen.

Delte meninger

Selvom stoffet ibuprofen på kort tid kan nedsætte mænds testosteronproduktion, vil Malte Koch ikke ændre sine vaner.

- Jeg tager Ipren, hvis jeg har brug for Ipren. Jeg skal ikke tænke over, hvad det gør, udover at jeg har brug for det lige nu, forklarer han.

Søren Hauborg vil til gengæld være mere forsigtig i fremtiden: 

- Det kommer helt klart til at ændre på, hvor ofte jeg har tænkt mig at bruge smertestillende, og hvad jeg bruger det til.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Takeda Denmark, der står bag Ipren. I en mail har de skrevet følgende:

- Vi er altid meget opmærksomme, når der kommer nye informationer, der kan have betydning for patienternes sikkerhed. De nye studieresultater er endnu ikke tilgængelige, men vi vil naturligvis evaluere data omhyggeligt efter deres offentliggørelse. Indtil videre må vi derfor henvise til Lægemiddelstyrelsen for yderligere.