Vagtlægeflugt breder sig - nu har knap 100 sagt op i protest

Nu siger vagtlæger i Region Sjælland også op.

RETTELSE: Tidligere skrev vi, at der havde været 42 opsigelser hos Region Sjælland, men da tallet var endeligt opgjort, var der tale om 22.

22 læger har kvittet deres job hos Region Sjællands lægevagtsordning.

Det oplyste vagtlægechef Gregers Hansen-Nord til Ugeskriftet.dk onsdag. 

Oplysningen kommer i kølvandet på, at 61 læger i Region Syddanmark tirsdag valgte at sige op i lægevagten, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed har pålagt dem et årligt gebyr på 4000 kroner, som lægerne skal betale for at blive registreret som et selvstændigt behandlingssted.

Flere læger siger op

Onsdag eftermiddag nåede det tal op på 67, da yderligere seks læger i regionen havde sagt op.

Samtidig har tre læger i Region Midtjylland sagt op i protest over tilsynsgebyret, der trådte i kraft den 1. januar 2018. Dermed har 92 vagtlæger kvittet deres job i de seneste dage.

Vagtlægechef Gregers Hansen-Nord fra Region Sjælland oplyste første, at der havde være 42 opsigelser, og tilføjede, at der formentlig ville blive tale om flere læger, da de endelige tal først ville foreligge senere onsdag.

Men da tallet sent onsdag eftermiddag var endeligt opgjort, var der "kun" tale om i alt 22.

- Jeg havde håbet, at det bare var teatertorden – men det er altså ikke tilfældet. Vi er i forvejen hårdt presset i lægevagten, så det er rigtig dårlige nyheder. Alt i alt vil jeg tro, at vi er omkring 500, så 42 er en stor procentdel af unge læger, siger Gregers Hansen-Nord til Ugeskriftet.dk.

Problem i yderområderne

I Region Midtjylland frygter man også, at flere læger vil sige op i protest mod det nye gebyr.

- Vi har haft flere henvendelser. Mange af de unge læger, der er under uddannelse, overvejer, om de hellere skal arbejde på hospitalerne, hvor de ikke skal betale 4000 kroner, siger Søren Svenningsen, der er praktiserende læge og formand for Lægevagtudvalget i Region Midtjylland, til TV 2.

Han frygter, at det især vil blive et problem i yderområderne, hvor man nyder godt af læger, som kan tage enkelte vagter i ny og næ.

Lægeformand: Det vil få konsekvenser

Jørgen Skadborg forstår godt, at hans kolleger siger op på stribe.

- Jeg er bange for, at det i værste fald kan betyde, at sådan nogle som mig bliver nødt til at have flere nattevagter, og det har vi bestemt ikke brug for.

Han er praktiserende læge og formand for Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark.

Alene i den sydlige del af landet forventer man, at omkring 90 praktiserende læger går på pension i 2018. Derfor er opsigelser fra de unge salt i såret.

- Det får betydelige konsekvenser for vores rekruttering og evne til at tiltrække unge læger til regionen. Vi mangler i høj grad praktiserende læger, og det her gør det meget værre, siger Jørgen Skadborg til TV 2.

Flugten skal stoppes

Onsdag meddelte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at hun vil bede Styrelsen for Patientsikkerhed om at finde en løsning, der kan stande masseflugten fra vagtlægeordningen.

- Det har aldrig været meningen at gøre vilkårene for vagtlægeordningerne dårligere. Intentionen med lovændringen var at sikre kvaliteten i lægevagten, siger hun i et skriftligt svar til Ritzau. 

- Jeg har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed se på, om problemet kan løses ved, at lægevagtordningerne eventuelt kan organiseres anderledes, siger Ellen Trane Nørby.

Inviterer til dialogmøde

Senere onsdag eftermiddag meldte Styrelsen for Patientsikkerhed så ud, at man inviterer de fem regioner samt Praktiserende Lægers Organisation til et møde.

Det siger kontorchef Birgitte Drewes til i en pressemeddelelse.

– Vi har inviteret til et dialogmøde, hvor vi vil drøfte problemet og diskutere mulige løsninger, siger hun.