Ung kvinde tvunget til at flytte, da overboen begyndte at udleje via Airbnb

Ida Martensen er tvunget til at bo et andet sted end i sin egen lejlighed - nu har kommunen politianmeldt overboen.

For halvandet år siden begyndte Ida Martensens mareridt.

En mand købte en lejlighed, der lå over hendes. Indtil da havde hun aldrig haft problemer med sine naboer, men efter kort tid blev overboens lejlighed omdannet til et hotel med op til seks gæster af gangen.

Og det til trods for, at ingen af ejendommens beboere nogensinde havde mødt overboen.

- Det kan være rigtig svært at sove i min lejlighed, når der bor seks mennesker ovenpå, der kommer væltende hjem, tit sent om aftenen i hverdage, siger hun til TV 2 Lorry.

Lejligheden ligger i Indre By i København. Ida Martensen, som har en kandidatuddannelse i film- og medievidenskab, bor normalt på 2. sal. Men ikke lige for tiden.

For gæsterne ovenpå har forårsaget en vandskade, der betyder, at hun på tredje måned har været nødt til at bo et andet sted.

- Det, der er sket, er, at hver gang de har været i bad ovenpå, er vandet fosset lige ned til mig, siger hun og tilføjer:

- Det er fint nok, at jeg har fået et sted at bo, men det er jo aldrig det samme som at bo i sine egne møbler. Så jeg er så frustreret over det.

Her er vandet fra ovenboens fosset ned i Ida Martensens lejlighed.
Her er vandet fra ovenboens fosset ned i Ida Martensens lejlighed. Foto: TV 2

 

Airbnb-regler er mere skrappe i udlandet

Airbnb er en international udlejningsportal, hvor boligejere kan udleje deres hjem for et beløb, man selv fastsætter.

Hvis det fortsætter ufortrødent, bliver jeg nødt til at finde et andet sted at bo

Ida Martensen

Men selvom pointen er at dele sin bolig med andre, er det ikke alle steder, det falder i lige god jord. I august demonstrerede flere lokale i Barcelona mod Airbnb og de mange udlejninger.

For at det overhovedet er muligt at leje sin bolig ud i byen, er det nu vedtaget, at kommende udlejere skal have en forudgående tilladelse. Hvis ikke de overholder reglerne, kan overtrædelserne medføre bøder på op mod 500.000 kroner.

I Berlin er det ikke tilladt at udleje i under to måneder, medmindre der er tale om et værelse, og at man selv er hjemme i lejligheden, mens der i Amsterdam er indført et loft på 60 udlejningsdage om året.

I København er der bopælspligt. Det betyder, at kommende udlejere skal bo i deres bolig, før de kan udleje den. Men det er fortsat tilladt at udleje sin bolig i op til seks måneder om året. Den regel er for længst brudt, hvis man spørger Ida Martensen og hendes naboer.

- Det er lige meget, hvilken myndighed jeg taler med, så får jeg det samme svar: ”Ja, han bryder klokkeklart reglerne, men der er ikke nogen måde, de kan håndhæve reglerne på".

Her ses et skærmbillede fra Airbnb af overboens lejlighed.
Her ses et skærmbillede fra Airbnb af overboens lejlighed. Foto: TV 2

Nyt lovforslag om kontrolbesøg og bøder

Men noget tyder på, at deres bønner er blevet hørt.

Københavns Kommune har nemlig politianmeldt overboen for systematisk korttidsudlejning, men det er kun sket, fordi Ida Martensen og naboerne i flere måneder har indsamlet beviserne.

- Københavns Kommune må ikke gå ud og lave alle de her ting, som langt de fleste af os ville synes var rimeligt, at vi gjorde. For eksempel at banke på, opsøge og finde ud af, hvad der egentlig foregår. Der har vi simpelthen ikke de kontrolmuligheder, som vi gerne vil have, siger Morten Kabell (EL), som er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Ida Martensen håber, at det snart bliver lettere at håndhæve reglerne, så andre ikke skal opleve det samme som hende.

- Jeg vil da indrømme, at hvis det fortsætter ufortrødent, bliver jeg nødt til at finde et andet sted at bo. For jeg kan ikke blive ved med at leve under de her forhold.

Det ser ud til, at der snart kan være hjælp at hente. Boligminister Ole Birk Olesen (LA) fremsætter til februar et nyt lovforslag, der blandt andet åbner for kontrolbesøg og flere og større bøder.