Soldater på stribe må opgive under ekstrem øvelse

16x9
'Enkeltkæmperkurset' afvikles over to uger på Bornholm. Anden uge er netop begyndt for soldaterne. Foto: Opklaringsbataljonen, 1. Brigade Forsvaret.

11 ud af 24 aspiranter i soldaterkursus er en efter en bukket under for flere dages fysisk og psykisk stress.

Stress. Hårde fysiske prøvelser og maksimalt tre timers søvn per døgn.

Det er en del af ingredienserne i det to uger lange 'Enkeltkæmperkursus', som Forsvarets 1. Brigade i øjeblikket afvikler på Bornholm for at finde egnede kandidater til Frømands- og Jægerkorpset.

Næsten halvdelen af de 24 håbefulde mænd i alderen 23-35 år, der begyndte på kurset mandag den 26. november, er allerede bukket under for de fysiske og psykiske prøvelser.

Det er lidt ligesom Tour de France. Hvis du begynder at sakke bagud i feltet, så er det meget svært at komme tilbage.

Per B. Jørgensen, presseofficer for 1. Brigade ved Forsvaret

Flere hænger i bremsen

Således er der kun 13 tilbageværende aspiranter på det årligt tilbagevendende kursus, der har været gennemført på Bornholm siden 1960’erne.

Kurset indebærer militær øvelsesaktivitet over hele Bornholm samt på havet omkring øen. Der anvendes militære køretøjer, motorbåde og i perioder også fly og helikoptere. Soldaterne skyder med løs ammunition og bruger forskellige former for øvelses-sprængstoffer og raketter.

Elitesoldaterne er mandag gået ind i den anden og afsluttende uge, hvor major og kursusleder John Walther forventer, at endnu flere vil falde fra. Det fortæller han til TV 2.

- I øjeblikket er der to til tre soldater, der hænger i bremsen, men det er normalt, at mange af elitesoldaterne falder fra i løbet af Enkeltkæmperkurset, forklarer John Walther.

Kræver utrolig fysik

Kursuslederen siger, at det kræver personer af den helt rette støbning, hvis man skal gennemføre begge kursets uger.

- Man skal være utrolig fysisk og mentalt robust samt dygtig til at finde vej i naturen med kort og kompas. Sidst, men ikke mindst, så skal man virkelig ville det, siger John Walther.

Ifølge majoren bruger mange af soldaterne Enkeltkæmperkurset som opvarmning til endnu større udfordringer - nemlig optagelsen til Frømands- og Jægerkorpset.

Soldater under første uge af dette års Enkeltkæmperkusus.
Soldater under første uge af dette års Enkeltkæmperkusus. Foto: Opklaringsbataljonen, 1. Brigade Forsvaret.

Får næsten ingen søvn

De fysiske øvelser i den bornholmske natur indebærer alt lige fra orienteringsmarch med kort og kompas i dagslys og om natten til løb i kampuniform med en 15 kilo tung rygsæk. Soldaterne får derudover ikke meget søvn igennem de 10 hverdage, som kurset strækker sig over.

- De sover næsten ikke og får maksimalt tre timers søvn hver nat. For nogen bliver prøvelserne for hårde igennem længere tid, og så erkender de, at det er for hårdt og melder fra. De 11 soldater har i år selv sagt fra, vi har ikke selv smidt nogen ud, forklarer John Walther.

Soldaterne har haft fri i weekenden, hvor de har haft tid til at restituere, så de kunne møde friske ind mandag morgen klokken 7.00 til de sidste fem dage.

Ligner Tour de France

Per B. Jørgensen er presseofficer for 1. Brigade ved Forsvaret. Han siger til TV 2, at Enkeltkæmperkurset har til hensigt at få de helt rigtige soldater igennem nåleøjet - ikke hvor mange:

- Det er et ekstremt krævende kursus, hvor soldaterene får afprøvet deres færdigheder. Den perfekte kandidat skal både have gode soldatermæssige færdigheder, en god fysisk og psyke.

Presseofficeren forklarer, at mange af kandidaterne bliver udmattede over tid, da de bruger unødvendig meget til på at orientere sig med kort og kompas i naturen.

- Rigtig mange har i dag GPS i både deres ure og mobiltelefoner, så derfor går mange forkert og bruger unødvendig tid, når de er på orientering. De timer, soldaterne har brugt på at fare vild, de kommer ikke igen, siger Per B. Jørgensen og sammenligner Enkeltkæmperkurset med verdens mest krævende cykelløb:

- Det er lidt ligesom Tour de France. Hvis du begynder at sakke bagud i feltet, så er det meget svært at komme tilbage. Kombinationen af for lidt søvn og træthed i kroppen giver en nedadgående spiral, der er umulig at komme ud af. De, som gennemfører, har en stor viljestyrke og er udstyret med en glimrende psyke og fysisk udholdenhed, mener han.

Må ikke modtage hjælp

Soldaterne må kun i absolut nødstilfælde modtage hjælp fra civile under kurset, og deltagerne har ligeledes forbud mod at tage ophold ved og i civile bygninger.

Enkeltkæmperkurset slutter den kommende fredag den 8. december med en afslutningsceremoni, der bliver overværet af chefer fra det danske Forsvar.