Nyhed om p-piller skræmmer piger - 'ingen grund til panik', mener læge

En ny dansk undersøgelse kæder selvmord og p-piller sammen. Men det kan være farligt at skræmme pigerne til at droppe præventionen, mener eksperter.

Man kan få ondt i hovedet, problemer med maven og i værste tilfælde depression eller en blodprop.

Men at p-piller eller andre hormonelle præventionsmidler kan føre til selvmordstanker og selvmord, er en bivirkning, pigerne på Sukkertoppen Gymnasium ikke har hørt om før.

- Jeg synes, det er rigtig overdrevet og sindssygt. Jeg har ikke selv haft den tanke. Det lyder helt vildt, fortæller 16-årige Sarah Duris, der går i 1. g, og som bakkes op af en jævnaldrende elev.

- Det lyder voldsomt, at folk kan begå selvmord, når de begynder at tage p-piller, siger Daniella Bay. Ligesom Sarah Duris startede hun med at tage p-piller, da hun fik en kæreste.

Reaktionerne kommer, efter en ny dansk undersøgelse viser, at kvinder, der beskytter sig med hormonel prævention, har mere end dobbelt så stor risiko for at forsøge at begå selvmord sammenlignet med jævnaldrende kvinder, der aldrig har beskyttet sig hormonelt.

Det er ikke nogen overraskelse, at pigerne ikke kender til bivirkningerne. I hvert fald ikke hvis man spørger projektleder Jeppe Hald fra Sex og Samfund, hvor man rådgiver unge om brugen af prævention. For det er de færreste, der risikerer at blive selvmordstruet, hvis man tager p-piller.

- Det er en lille gruppe af kvinder, som har de her bivirkninger. Selvom de er meget alvorlige, så er det ikke noget, den brede gruppe af brugere mærker til, fortæller Jeppe Hald.

Drop ikke dine p-piller

Undersøgelsen får Jeppe Hald til at frygte, at en række kvinder vælger at droppe deres prævention, fordi de er bange for at blive selvmordstruede.

- Man skal ikke sidde som præventionsbruger med en kæmpe skræk og vente på, man kan komme til at tale med en læge. Når nyheder som den her kommer ud, risikerer vi at opleve et peak af kvinder, som bliver gravide, fordi de dropper deres præventionsbrug henover weekenden uden at finde på noget andet i stedet, fortæller han.

Ifølge Jeppe Hald har tidligere undersøgelser om, at p-piller fører til eksempelvis depression eller blodpropper resulteret i, at kvinder straks har droppet deres prævention og dermed er blevet gravide, uden det var meningen.

Han bakkes op af Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han mener, at man ikke kan stole på undersøgelsen, før den er undersøgt til bunds. Derfor skal de praktiserende læger heller ikke rådgive anderledes, end de plejer.

- Vi skal gøre, hvad vi har gjort hidtil, og når vi har fordøjet det her studie og endnu engang endevendt de andre studier, det skal holdes op imod, så kan det være, der kommer ændrede anbefalinger. Indtil da, træk vejret. Der er ingen grund til at gå i panik over det her studie, siger han til TV 2.

Få alternativer til hormonbaseret prævention

P-piller bruges af over 400.000 danske kvinder og er det mest udbredte præventionsmiddel i Danmark. Derudover kan man blandt andet bruge hormonspiral, p-stav eller p-plaster, som ligesom p-pillerne er hormonbaserede.

Men hvis man helt ønsker at undgå hormonprævention, så er mulighederne begrænsede, fortæller Jeppe Hald.

- Der er kobberspiral, men det kan give flere menstruationssmerter og øget blødning for nogle kvinder, og derfor er det ikke noget godt alternativ. Ellers er der sterilisation, men det er ikke godt for dem, der vil have børn. Ellers er der kondom og femidom eller pessar, som er omstændigt at bruge, hvis ikke man ved, hvornår det næste samleje finder sted, fortæller Jeppe Hald.

Få et overblik over præventionspræparaterne her:

Former for prævention

På Sukkertoppen Gymnasium kan de to gymnasieelever ikke forestille sig at droppe p-pillerne på trods af undersøgelsen.

- Jeg ville stadig være startet på p-piller, men jeg ville måske have tænkt lidt mere over, hvad der kunne ske. Men jeg var stadig startet, fordi det er en god ide, når man har en kæreste, fortæller Sarah Duris.

- Man hører mange ting om p-piller, og for det meste tænker jeg ikke rigtig over det. Jeg tænker jo bare, at jeg skal ikke blive gravid, så jeg tager dem, siger Daniella Bay.

Sarah Duris og Daniella Bay er begge overraskede over, at en ny dansk undersøgelse hævder, der er en sammenhæng mellem selvmord og p-piller. Video: Louise Uberg