Tilbagekalder skattebetalte Mont Blanc-kuglepenne til 3000 kroner stykket

KL har sendt breve ud til flere tidligere medarbejdere, der fik dyre kuglepenne under deres ansættelse i KL.

Kommunernes Landsforening (KL) har brugt i alt 90.000 skattekroner på kuglepenne af mærket Mont Blanc til deres medarbejdere siden 2012.

Men nu beder KL i alt 16 tidligere medarbejdere om at levere kuglepennene tilbage.

Det fortæller vicedirektør i KL, Helle Birkman Smith, til TV 2:

- KL er først for nyligt blevet opmærksom på, at Mont Blanc-kuglepennene skal afleveres ved fratræden, da de repræsenterer en skattemæssig værdi. Derfor har KL nu skrevet ud til de fratrådte medarbejdere, der under deres ansættelse har fået udleveret en Mont Banc-kuglepen som arbejdsredskab.

Blev indgraveret med navn

Tilbagekaldelsen af de dyre kuglepenne, der koster omkring 3000 kroner stykket, sker lige op til sendingen af TV 2's nye dokumentar 'En rigtig møgsag', der handler om fråseri i KL. Her kommer det frem, at en chef i KL har brugt 90.000 kroner på kuglepenne, ligesom han også har spist dyre middage og været på weekendophold på KL's regning.

I alt blev der købt 37 Mont Blanc-kuglepenne - 36 af dem med indgravering af navn og afdeling og mindst tre kuglepenne gik til chefen selv.

En tidligere medarbejder i KL har modtaget et brev fra KL, hvor der står:

"Vi er blevet opmærksomme på, at du under din ansættelse i KL har fået udleveret en Mont Blanc kuglepen, og at denne skulle have været afleveret, da du fratrådte din stilling, da der er tale om et arbejdsredskab.

Vi må derfor bede dig om at aflevere kuglepennen."

Dette brev har KL sendt ud til i alt 16 forhenværende medarbejdere, der alle bedes returnere eller købe den Mont Blanc-kuglepen, de fik udleveret under deres ansættelse.
Dette brev har KL sendt ud til i alt 16 forhenværende medarbejdere, der alle bedes returnere eller købe den Mont Blanc-kuglepen, de fik udleveret under deres ansættelse. Foto: TV 2

KL: Ny viden at kuglepenne skal returneres

Ifølge Helle Birkman Smith, der er ansvarlig for administration, it og service i KL, er KL først for nyligt blevet klar over, at kuglepennene skal leveres tilbage, da de betragtes som arbejdsredskaber på lige fod med computer, mobiltelefon og andet, der stilles til rådighed for medarbejdere i KL.

Men når I har kendt til kuglepennene siden 2012 - hvorfor reagerer I så først nu?

- Vi har hele tiden betragtet dem som arbejdsredskaber, men vi er først for nyligt blevet opmærksom på, at de at skulle være afleveret ved fratræden, fordi de repræsenterer en skattemæssig værdig.

Så I har ikke kendt til skattereglerne for arbejdsredskaber før nu?

- Vi er først for nyligt blevet opmærksomme på den skattemæssige værdi for kuglepenne.

Tilbagekaldelsen sker kort tid før sendingen af TV 2s nye dokumentar "En rigtig møgsag". Det virker ikke som et helt tilfældigt sammenfald.

- Det kan du godt sige, men det er klart, at når man får en viden, så skal man handle på den, siger Helle Birkman Smith.

De tidligere ansatte, der er i besiddelse den dyre kuglepen fra KL, kan vælge at købe kuglepennen eller levere den tilbage til KL.

Tilbageleverede kuglepenne vil blive behandlet som andre brugte arbejdsredskaber, fortæller Helle Birkman Smith.

- De bliver opbevaret i et aflåst rum sammen med vores brugte it-udstyr. Herfra kan det gå videre til destruktion eller salg. Det har vi ikke taget stilling til endnu, siger hun.

Vicedirektøren oplyser, at der ikke længere bliver udleveret Mont Blanc-kuglepenne til ansatte i KL, og at der er iværksat en procedure for tilbagelevering af de Mont Blanc-kuglepenne, der fortsat benyttes af nuværende ansatte i KL.

Se dokumentaren 'En rigtig møgsag' om KL's fråseri i aften klokken 20.00 på TV 2 eller se den på TV 2 PLAY: